روستا و آبشار شاهاندشت
روستا و آبشار شاهاندشت
آبشار شاهاندشت یکی از بلندترین آبشارهای استان مازندران که با طول تقریبی صدوهفتاد متر در کنار قلعه باشکوه ملک بهمن در روستای شاهاندشت که 1500 متر از سطح دریا فاصله دارد، به عنوان یک اثر ملی در فهرست آثار طبیعی ملی به ثبت رسیده است.
- روستای شاهاندشت
قدمت روستای تاریخی و دیدنی شاهاندشت به ۳۵۰۰ سال میرسد که در شمال ایران و شهرستان آمل قرار دارد. روستای شاهاندشت با داشتن ۴ اثر ثبت شده در آثار ملی ایران، یکی از روستاهای اکوتوریسمی کشور به شمار می رود.
از مهمترین جاذبههای گردشگری روستای شاهاندشت به غیر از آبشارش میتوان از قلعه ملک بهمن با 3200 سال قدمت، آتشکده برج سی با 1200 سال قدمت، غار کبوتر کلی، غار الیاس تنگه، دخمههای سه طاق، امامزاده الیاس، چشمه خوزک، دشت شونا و تخته سنگی و بسیاری خانههای تاریخی و گلی نام برد. به دلیل کوهستانی بودن روستای شاهاندشت میوههایی مثل گیلاس، آلبالو، سیب، گردو، تمشک، شاه توت، گلابی، زردآلو را میتوانید به عنوان سوغاتی با خودتان بیاورید. البته نان کوهی و نان مخصوص مردمان مازندران هم جزء این سوغاتی هاست. از دیگر مناظر دیدنی و زیبای شاهداندشت کوچه پس کوچهها، چشمه سارها و باغهای آن نیز میتوان اشاره کرد.
- آبشار شاهاندشت
آبشار پر آب، دائمی و عظیم شاهاندشت با شکوهی وصفناپذیر، در قسمت جنوبی جاده و رودخانه هراز خودنمائی میکند که از کنار قلعه ملک بهمن بر روی یککوه هرمی شکل مشرف به روستای شاهاندشت به پایین میریزد. آبشار اصلی شاهاندشت با ارتفاع ۵۱ متر از 8 آبشار تشکیل شده که آبشار اول به طول تقریبی 15 متر و آبشار دوم به طول تقریبی 30 متر است که به مکانی زیبا میرسد و از آنجا میشود در پشتی قلعه ملک بهمن را دید. آبشارهای سوم، چهارم و پنجم از 3 پله پشت سر هم تشکیل شده و پلهها به ترتیب 12-18-10 متر ارتفاع دارند که در مجموع طول این 3 پله حدود 40 متر میشود. آبشار ششم از زیباترین آبشارهای این مسیر 25 متر، آبشار هفتم حدود 20 متر و آبشار هشتم که آخرین آبشار است 35 متر ارتفاع دارد. در کل آبشار شاهاندشت به شکل دوپلهای بوده که گیاهان آبزی و خزهها را در میان دیوارههای آن میتوان دید.
برای رسیدن به این آبشار باید در ابتدا شیب تند روستای شاهاندشت را با طول مسیر چهار کیلومتر که از کنار رودخانه و کوه می گذرد، طی کرد. برای پارک اتومبیل مکان مناسبی در ابتدای روستا در نظر گرفته شده و ادامه مسیر از میان کوچه باغها و خانههای اهالی روستا است. این مسیر از کنار یک قبرستان و مسجد قدیمی میگذرد که تابلوهای کوچکی برای راهنمایی مسیر آبشار وجود دارد. برای ادامهی راه 2 مسیر وجود دارد؛ مسیر اول، مسیر شمالی از بالای روستا که مستقیما به بالای آبشار و منظره روبروی آن میرسد و این مسیر با وجود تخته سنگهای بزرگ و شیب تند کمی ناهموار بوده که جایی برای اطراق باقی نگذاشته و بیشتر جهت بازدید به کار میرود. مسیر دوم، مسیر جنوبی روستا مسیر بهتری است که در انتها به پایین آبشار میرسد و امکان اطراق و حتی چادر زدن را دارد ولیبا این وجود، طول این مسیر بیشتر است. در هر دو حالت زیبایی و عظمت آبشار به خوبی دیده میشود.
شدت ریزش شلاق گونه آب از این آبشار پنجاه و یک متری به قدری زیاد است که قطرات آب، تمامی فضای پایین آبشار را فراگرفته و ابری متراکم از آب، مانع از حرکت انسان از کنار آبشار است که البته همین امر باعث ایجاد شور و هیجان در گردشگران میشود.