عکاسی در طبیعت
عکاسی در طبیعت
عکاسی در طبیعت عنوان یکی از سرفصلهای دوره آموزشی راهنمای طبیعتگردی است که در این قسمت، جزوه این واحد درسی ارائه میشود که در آن به دو مبحث مهم تاریخچه عکاسی و آشنایی با دوربین پرداخته میشود.
« عکاسی یک رسانه است »
روشی برای ارتباط با واقعیتها، با تخیلات و یا بیان عقاید.
عکاسی نیازمند مهارت و قابلیت هنری در تناسبهای متفاوت است.
تاریخچه عکاسی
سالها پیش زمانی که پدیدههای مهم آن دوران تلگراف و تلفن بودند، عکاسی با طی کردن سالها تلاش و کوشش دانشمندان جزو اختراعات مهم دوران خود محسوب شد.
شاید بتوان قدیمیترین جرقههای اختراع عکاسی را مربوط به قرن 11 هجری قمری دانست. شخصی به نام حسن بن هیثم از دانشمندان اهل بصره از اتاقک تاریک برای دیدن ستارهها استفاده کرد. این اتاقک تاریک مبنای اختراع عکاسی شد.
اساس کار اتاقک تاریک به این شکل بود که در یک طرفش سوراخریزی قرار داشت و نور از این سوراخ عبور کرده و بر روی سطح مقابل، تصویری واژگون ایجاد میکرد.
زمانی که اروپا درگیر جنگهای صلیبی بود این اتاقک تاریک به آنجا راه یافت. نقاشان و طراحان اروپایی از این اتاقک برای نقاشی دقیقتر استفاده میکردند.
در سال 1550 میلادی شخصی به نام " ژرم کاردان" عدسی محدبی بر روی سوراخ اتاقک تاریک قرار داد در نتیجه تصویری واضحتر تشکیل شد. در قرن 17 میلادی آیینه ای 45 درجه به اتافک تاریک اضافه شد، اما هنوز عکاسی به معنی امروزی شکل نگرفته بود.
در سال 1720 میلادی شخص دیگری به نام شولتزر در آزمایشگاه خود با افتادن برگ درخت بر روی کاغذ آغشته به یک محلول خاص که باعث شد آن قسمت از کاغذ که برگ بر روی آن افتاده است نور نبیند و سیاه نشود، اولین جرقههای اختراع عکاسی را به نام خود ثبت کرد.
اما این تصویر خیلی دوام نیاورد و پس از اینکه در معرض نور قرار گرفت از بین رفت.
از مهمترین اختراعات پیرامون عکاسی کشف محلول ثبوت بود که پس از نور دیدن سطح آغشته به محلول با داروی ثبوت شسته میشد که تصویر ثبت شده دیگر در معرض نور از بین نرود.
این اختراع در سال 1819 میلادی توسط سرجان هرشل، اهل انگلستان کشف گردید.
در سال 1826 میلادی شخصی به نام ژوزف نیسفور نیپس برای اولین بار پس از تاباندن 8 ساعت نور بر روی شیشه آغشته به محلول حساس به نور به وسیله اتاقک تاریک اولین عکس دنیا را از شیروانیهای روبروی پنجره اتاقش گرفت. این روش را نیپس "هلیوگرافی" نامید. پس از مرگ نیپس شریک او داگر به فعالیت ادامه داد و روشی به نام "داگرئوتیپ" را ابداع کرد.
عکاسی در ایران
در بسیاری از کتابهای تاریخی آمده است که ناصرالدین شاه قاجار به دلیل علاقه وافر به هنر عکاسی اولین شخصی است که عکاسی را وارد ایران کرده است. به هر حال اگر اولین شخص هم نباشد قطعاً توجه ویژه او به عکاسی باعث شد که 10 سال پس از تاسیس مدرسه دارالفنون یعنی در سال 1860 میلادی رشته عکاسی در این مدرسه تدریس شود. در آن زمان اعزام فارغالتحصیلان رشته عکاسی دارالفنون به اروپا به پیشرفت عکاسی ایران کمک بیشماری کرد.
از دلایل تدریس عکاسی در دارالفنون، اروپاییانی بودند که به جهت تدریس رشتههای دیگر به مدرسه دارالفنون دعوت شده بودند.
در برخی منابع، ژول ریشار فرانسوی در حدود سالهای 1844 به جهت تدریس زبان فرانسه به ایران آمده بود. ریشار بعد از تشرف به اسلام اسم میرزا رضا را برگزید و به میرزا رضا خان معروف شد.
از دیگر معلمین دارالفنون میتوان به آگوست کرشیش اتریشی که معلم توپخانه بود اشاره کرد.
از دیگر اتفاقات قابل تامل در آن زمان عکسبرداری یک مهندس آلمانی به نام ارنست هولتسر و انتشار آن از وقایع آن موقع است. هولستر که به جهت نصب خطوط تلگراف به ایران آمده بود تعداد 1000 فریم نگاتیو شیشهای عکسبرداری کرد.
آشنایی با دوربین عکاسی
- اجزاء
همه دوربینها از آماتور گرفته تا حرفهای ساختاری شبیه به هم دارند.
همان طور که ابتدا اشاره شد، اساس ساخت دوربین عکاسی یک اتاقک تاریک است تا بتواند فیلم عکاسی یا هرچیزی که حساس به نور است را در محیطی کاملا تاریک نگاه دارد.
در جلوی این اتاقک تاریک سوراخی مجهز به عدسی قرار دارد که مقدار حجم ورودی نور به اتاقک را به جهت تشکیل تصویر بر روی فیلم یا سنسور حساس به نور را کنترل میکند. فیلم یا سنسور در انتهای اتاقک تاریک و پشت لنز قرار میگیرد.
- شاتر یا پرده مسدود کننده
که مابین لنز و فیلم قرار دارد تا مانع از برخورد نور به سطح حساس شود و تنها در زمانی کنار میرود که شما بخواهید عکس بگیرید.
- مکانیزم تعویض فیلم
که پس از هر بار عکسبرداری با چرخاندن آن مقدار مشخصی از فیلم نوردیده را به سمت مخزن فیلم هدایت میکند.
- ویزور
ویزور یا چشمی دوربین که عکاس بتواند کادر موردنیاز خود را انتخاب نماید.
انواع دوربین عکاسی
در گذشته طبقهبندی دوربینهای عکاسی بر 2 اساس انجام میگرفت. اما امروزه با پیدایش تکنولوژی دیجیتال این طبقهبندی تغییراتی کرده است.
دوربین عکاسی بر 2 اساس طبقهبندی میشود:
- بر اساس فیلم مصرفی - یا قطع سنسور
- بر اساس ساختمان منظره یاب -که دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرند.
حال که با دوربین عکاسی و انواع آن آشنا شدیم به بررسی کلیتری از اجزا دوربین میپردازیم.
دانلود جزوه عکاسی در طبیعت