جزوه مدیریت بحران و کمکهای اولیه
جزوه مدیریت بحران و کمکهای اولیه
فراگیران با مطالعه مدیریت بحران و تجزیه و تحلیل آن، در جستجوی یافتن ابزاری هستند که به وسیله آن بتوانند از بروز بحرانها پیشگیری کنند و یا در صورت بروز حوادث بتوانند در خصوص کاهش اثرات آن، امداد رسانی سریع و بهبودی اوضاع اقدام کنند.
آشنایی با روشهای صحیح کمکهای اولیه به مصدومان، باعث میشود فرد بهبودی خود را سریعتر به دست آورد و بتواند به ادامه فعالیت مفید و موثر خود بپردازد.
اگر از روش صحیح کمکهای اولیه و انتقال مصدوم به بیمارستان و مراکز درمانی اطلاع و آگاهی کافی نداشته باشیم، در صورت بروز هر حادثه و صدمهای، ممکن است موجب بروز صدمات و خطرات جانی جدی و خطرناکی شویم. این خطرات میتوانند ناشی از عدم جابجایی صحیح و دیر رساندن امدادهای ضروری به او باشند.
در این درس ضمن آشنایی با وظایف و خصوصیات یک مدیر بحران با مفاهیم زیر آشنا میشویم:
بحران چیست؟
بحران، رخ دادن یک فشار روانی-اجتماعی بزرگ و ویژه است که باعث در هم شکستهشدن ساختار یک زندگی معمولی و آرامش اجتماعی می شود که با آسیبهای جانی و مالی همراه است و با ایجاد تهدیدها و خطرها، نیازهای تازهای را برای مردم به وجود میآورد.
در نتیجه میتوان بحران را اینگونه تعریف کرد:
حادثهای که به طور طبیعی یا توسط بشر به طور ناگهانی یا زیاد شونده به وجود میآید که جامعه انسانی را با چالش روبرو میکند. بنابراین برای بر طرف کردن آن، نیاز به اقدامات اساسی و فوقالعاده باشد.
بحران، دارای ویژگیهای کلی زیر است:
- بحران عموماً غیر قابل پیشبینی است.
- بحرانها آثار مخربی دارند و مردمی که تا قبل از بحران نیازمند کمک نبودند، به محض وقوع بحران نیازمند کمک می شوند.
- ماهیت و آثاری طولانی و زمانبر دارند.
- در وضعیت بحرانی، معمولاً تصمیمگیری تحت شرایط وخیم و در فرصت محدود است.
- زمان موجود برای پاسخدهی، محدود است و اعضای واحد تصمیمگیری را برای بهترین تصمیم به چالش میکشد.
- محدودیت و فشردگی زمان، غافلگیری، استرس و مخدوش شدن اطلاعات.
مدیریت بحران
فرآیند پیشبینی و پیشگیری از وقوع بحران، برخورد و مداخله در بحران و سالمسازی بعد از وقوع را مدیریت بحران گویند.
امروزه عمدهترین نقاط ضعف مدیریت بحران، کمبود ضوابط و مقررات جامع، پراکندگی و ناکافی بودن قوانین و مقررات موجود و محدودیت منابع مالی است.
اما نقاط قوت بسیاری نیز وجود دارد که خود شامل تجارب مفید در مدیریت بحرانها و روحیه تعاون و نوعدوستی در جامعه و مشارکت خوب و ارزشمند مردم و سازمانهای مردمی، همچون جمعیت هلال احمر است که میتوان با برطرف کردن نقاط ضعف و توجه بیشتر به نقاط قوت، راه را برای عملکرد هر چه بهتر و قویتر در امر مدیریت بحران هموار نمود. باید تهدیدها و فرصتها را به خوبی شناخت و خود را برای مقابله با تهدیدها و استفاده از فرصتها آماده کرد.
کمکهای اولیه
به مجموعه اقدامات، عملیات و مراقبتهایی گفته میشود که بلافاصله بعد از حادثه و تصادف، برای آسیبدیدگان یا مجروحان حادثه صورت میگیرد تا از عواملی که زندگی و سلامت آنها را تهدید میکند جلوگیری کند.
این عملیات و مراقبتها باید از وخامت حادثه بکاهد و تا رسیدن پزشک به محل حادثه و یا رساندن آنها به مراکز درمانی ادامه داشته باشد.
هدف از این کمکها، نه تنها نجات مریض یا مصدوم از خطر مرگ، بلکه کم کردن ناراحتی و درد مریض است، تا از لحاظ روحی و جسمی توسط اقدامات و مراقبتهای کمک کننده که جزو کمکهای اولیه محسوب میشوند بهبودی حاصل شود.
در این جزوه به ارزیابی حوادث و مصدوم و معرفی تجهیزات و لوازم کمکهای اولیه پرداخته میشود.
درس مدیریت بحران و کمکهای اولیه از دروس مشترک دوره راهنمای ایرانگردی و جهانگردی و دوره راهنمای طبیعتگردی است که در اختیار فراگیران قرار گرفته است.
دانلود جزوه آشنایی با کمک های اولیه
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.
در این خصوص میتوانید با همکاران واحد آموزش موسسه تماس حاصل نمایید.
021-88800055 (داخلی 2)