021 88 80 00 55

استاد بهمن ایزدی در دوشنبه‌های گردشگری
به کشف ناشناخته‎ها خوش آمدید

استاد بهمن ایزدی در دوشنبه‌های گردشگری

به کشف ناشناخته‎ها خوش آمدید

در رویداد دوشنبه‌های گردشگری هفته آینده میزبان جناب آقای ایزدی، محقق بیابان لوت، مدیر کانون سبز فارس و مدیر گنجه پشتیبان زیست بوم ایران خواهیم بود. مرد بزرگی که لوت را به جهان معرفی کرد و فعالیت‌های ارزشمندی در جهت نجات محیط‌بانان محکوم به قصاص انجام داده است.

دشت لوت سرزمین اسرارآمیزی است که هزاران قصه و افسانه را در خود پنهان کرده است. مقصدی که امروز به عنوان اولین اثرطبیعی ایرانی ثبت شده در یونسکو شناخته می‌شود و محققان و گردشگران بی‌‌شماری شیفته آن هستند. اما لوت شناسنامه امروزی‌‌اش را مدیون مردی است که دل به دشت‌ها زد. در این مطلب از استاد بهمن ایزدی، کاشف هزاران قصه‌ی لوت و مهمان رویداد بعدی دوشنبه‌های گردشگری گفته‌ایم.

 

استاد بهمن ایزدی کیست؟

بهمن ایزدی، کویرنورد و کویرشناس نامی کشورمان است که بیش از یک دهه از عمر خود را صرف شناخت، بررسی و وکشف روز و رازهای بیابان لوت کرده است. آقای ایزدی بخش‌هایی خاص از این خطه را کاوش کرده است و تلاش‌های ایشان در نهایت باعث شد تا نام لوت بیش از گذشته در جهان شناخته شود.

 

کشف اسرار جدید

جستجو در لوت و بررسی آنچه که بر این خطه جالب و اعجازانگیز گذشته از سال‌ها پیش آغاز شده است. نخستین بار دکتر زائر و پروفسور تئودور مونو کاوش‌هایی را در لوت انجام دادند و نتایج بررسی خود را به جوامع علمی ارائه کردند. هر چند که فعالیت این افراد بسیار ارزشمند بود اما به دلیل عدم حضور کاوشگران و وجود ایستگاه‌های هواشناسی و تحقیقاتی هنوز هم اسرار بی‌شماری از لوت باقی مانده بود. 

تا اینکه آقای ایزدی گاه به تنهایی و گاه همراه با دوستان دیگر از جمله دکتر آخانی امیر آقاکوچک، متخصص آب شناسی دانشگاه کالیفرنیا در ارواین، محمود قاسم پوری، پرنده شناس دانشگاه تربیت مدرس تهران و حسین رجایی، مسئول بخش پولک بالان (بیدها و پروانه ها) در موزه تاریخ طبیعی اشتوتگارت آلمان اشاره کرد. برای کشف لوت راهی این سرزمین شدند. آنها دریافتند که ادعای عدم وجود حیات در لوت کاملا اشتباه است و نه‌تنها لوت خالی از سکنه گیاهی و جانوری نیست بلکه برخی از آنها گونه‌های جدیدی هستند که تا به امروز شناخته نشده‌اند. تا جایی که این محققان موفق شدند 50 گونه که در راسته حشرات، خزندگان و گوشتخواران قرار می‌گرفتند را شناسایی کنند و چند گونه اندمیک (بومی و منحصرا متعلق به لوت) را نیز پیدا کردند. 

 

کویر لوت

بسیار از اسرار کویر لوت به همت آقای ایزدی کشف شده است

در کنار این این موجودات، آقای ایزدی پدیده‌های زمین‌شناسی عجیب و بدیعی را در قلب این دشت اسرارآمیز یافتند و یافته‌های تحقیقاتی ایشان کمک کرد تا چهره‌ی جدیدی از لوت به جهان ارائه شود و بسیاری از مطالب قدمی از جمله اینکه در لوت حیات وجود ندارد مردود اعلام شوند.

 

از کاوش تا ثبت جهانی

لوت با مساحتی حدود ۱۷۵ هزار کیلومتر، در شمال شرقی استان کرمان قرار دارد و در میان سه استان خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان گسترده شده و حدود ۱۰ درصد وسعت کشور را دربر گرفته است. سابقه‌ی بیش از پنج هزار سال تمدن در حاشیه‌ی کویر لوت و کشف بیش از سه‌هزار اثر فرهنگی از این منطقه در نوع خود بی‌نظیر است. از جمله این کشفیات می‌توان به درفش پنج‌ هزارساله‌ی شهداد اشاره کرد که قدیمی‌ترین درفش جهان محسوب می‌شود.
در تابستان سال 1395 بالاخره پرونده‌ی مهمی که سال‌ها دوستداران طبیعت و محیط‌زیست ایران به دنبال به ثمر رساندن آن بودند به خانه مقصود رسید. بیابان لوت به عنوان اولین اثرطبیعی ایران در یونسکو ثبت شد و این جاذبه ارزشمند کشورمان در بین مهم‌ترین مقاصد جهانی جای گرفت. در پروژه‌ی ثبت جهانی لوت نام آقای بهمن ایزدی چون ستاره‌ی درخشانی برای همیشه ثبت شده است. این نتیجه مهم حاصل سال‌هایی است که ایشان با دغدغه‌هایی فراتر از دیگران به کاوش دشت‌های سوزان مرکز ایران پرداختند.

 

سبز چون کانون فارس

در کنار فعالیت‌های ارزشمندی که ذکر شد، آقای ایزدی مدیر کانون سبز فارس هستند. فعالیت‌های این کانون در راستای حفاظت از جوامع محلی، کمک به معیشت آنها و توانمند شدن‌شان می‌باشد. دغدغه‌ی آقای ایزدی کمک به مردمی است که برای درآمد به طبیعت وابسته‌اند و تغییرات طبیعی و انسان‌ساخت می‌تواند زندگی آنها را تحت تاثیر قرار بدهد. 

کانون سبز فارس با پویش‌های بسیار در رشته کوه البرز مرکزی توانست 15 طرح معیشتی را ایجاد و از آن در راستای توسعه پایدار بهره‌برداری کند. همچنین این کانون 50 قله بیش از 4000 متر را در این رشته‌کوه شناسایی و نقشه آن‌را ارائه کرده است تا دوستداران این بخش از طبیعت نیز بتوانند فضاهای بیشتری برای فعلایت‌های مورد علاقه خود داشته باشند. 

 

ذخیره‌ای برای ادامه حیات

استاد ایزدی به جز عناصر طبیعت به آن کسانی که دوستدار طبیعت هستند نیز اهمیت می‌دهند و برای حفاظت از آنها تلاش می‌کنند. در نتیجه این تفکر ایشان اولسن نهاد نیکوکاری مرتبط با محیط‌زیست با نام  «گنجه پشتیبان زیست بوم ایران» را راه‌اندازی کردند. 

این نهاد نیکوکاری که در زمینه‌های گوناگون حفاظتی از محیط‌زیست فعالیت می‌کند سه فعالیت بسیار تاثیرگذار از خود به جای گذاشته که نجات محیط‌بانان محکوم به قصاص می‌باشد.

محیط‌بانانی که در شرایط سخت و دشوار طبیعت در جهت حفاظت از طبیعت تلاش می‌کردند اما طی حادثه‌هایی باعث مرگ افرادی شده بودند. این گنجه به پشتوانه‌ی درستکاری خود و داشتن همراهی مردم و دوستداران طبیعت توانست با گرفتن رضایت از اولیای دم و تامین وجه‌المصالحه لازم برای نجات سه محیط‌بان آنها را به زندگی بازگرداند.

کویر لوت
ثبت جهانی لوت فصل تازه‌ای را برای طبیعت ایران آغاز کرده است

 

 

دوشنبه در انتظارتان هستیم

دوشنبه مورخ 26 شهریور 1397 از ساعت 20:30 تا 22:30 در خانه فرهنگی آنسو میزبان جناب آقای بهمن ایزدی خواهیم بود. ثبت‌نام در این رویداد برای همگان آزاد و رایگان است و از طریق وب‌سایت دوشنبه‌های گردشگری امکان‌پذیر می‌باشد.
در صورتی که مایل به حضور در این رویداد هستسد حتما ثبت‌نام کنید.

 

دوشنبه در آنسو چه گذشت؟

با حضور استاد بهمن ایزدی، شبی به‌یاد ماندنی و بسیار تاثیرگذار در رویداد دوشنبه‌های گردشگری رقم خورد. جناب آقای ایزدی از خاطرات جمع شدن وجه المصالحه محیط‌بانانی گفتند که به قصاص محکوم شده بودند و سال‌های زیادی از زندگی‌شان در تاریکی زندان‌ها گذشته بود. آقای ایزدی از جمع شدن آخرین مبالغ در آخرین ثانیه‌ها گفتند، از جلساتی که برای رفع مشکلات برگزار می‌شد و شیرینی لحظاتی که با آزادی محیط‌بانان به دست می‌آمد. ایشان از شب‌های طولانی کویر گفتند، شگفتی‌هایی که ایشان موفق به کشفش شده بودند و خاطراتی جاودان که برای همیشه در یادشان باقی مانده است. 
حضور آقای ایزدی برای تمام تیم اجرایی و مدیریتی رویداد دوشنبه‌های گردشگری باعث افتخار و خرسندی بود و خاطره شبی به یادماندنی برای همگان باقی ماند.

16:20 , 1397/06/21
16:20 , 2018/09/12



     

بحث و تبادل نظر
نظر دهید تعداد کاراکتر مانده: 300
انصراف
تلاش می‌کنیم در جریان تحولات گردشگری و ارسباران قرارتان دهیم.
نمونه خبرنامه