راهنمای ایرانگردی و جهانگردی کیست؟ (قسمت چهارم)
راهنمای ایرانگردی و جهانگردی کیست؟ (قسمت چهارم)
در این قسمت به دو مبحث مهم دوره راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی که عبارتند از تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران و الگوهای رفتاری می پردازیم.
در قسمت سوم دو مبحث «معماری ایران و جهان» و «شناخت روحیات ملل» معرفی شد و حال به بررسی دو درس دیگر از دورههای راهنمای ایرانگردی و جهانگردی میپردازیم که عبارتند از «آشنایی با تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران» و «الگوهای رفتاری»
آشنایی با تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران
در این واحد درسی ابتدا تعریفی از تاریخ سیاسی و تاریخ معاصر ارائه و سپس به مروری از تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران بعد از اسلام پرداخته میشود که به صورت خلاصه مباحث هر دوره تاریخی به شرح زیر است:
- صفویه: بینش و منش حکومت، دین و مذهب، سیاست خارجی، روابط سیاسی بین شاهان صفوی، جنگها، سرنگونی و ارزیابی تاریخی.
- افشاریان: شرح جنگها، حکومت افشاریان، تاجگذاری نادر، عهدنامهها، مرگ نادر و حکومت جانشینان نادر.
- زندیان: شکست محمدحسنخان قاجار، شکست فتحعلیشاه افشار، حملهها و نبردهای افشاریان و فتوحات آنها.
- قاجاریان: پیشینه ایل قاجار، جنگها، واقعهی مشروطه، فرهنگ حاکم بر آن زمان، اقتصاد، جنگ ایران و روسیه، عهدنامهها، امتیازها، امیرکبیر و زندگینامه و اقدامات او، سیر زندگی، اتفاقات و اقدامات شاهان قاجار (محمدخان، فتحعلیشاه، عباسمیرزا، محمدشاه، ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه، محمدعلی شاه، احمدشاه)
- پهلوی: سیاست خارجی، منش و بینش، زندگینامه و وقایع دوران رضا شاه و پس از آن سیاستها، زندگینامه و وقایع دوران محمدرضا شاه.
- انقلاب اسلامی: شرح دوران انقلاب و اتفاقات پس از آن.
با توجه به اینکه ایران یک کشور تاریخی با تمدن چندین هزارساله است و طی دورانهای مختلف وقایع متنوعی را پشت سر گذاشته، مبحثهای تاریخی در تبدیل شدن به یک راهنمای ایرانگردی و جهانگردی موفق، بسیار موثر است و انتظار میرود فراگیران پس از گذراندن دوره، به این گونه مباحث تسلط نسبی داشته باشند.
الگوهای رفتاری
هدف اصلی این درس، ارائه نکات کلی در زمینه آداب معاشرت است که فرد با رعایت آنها نشان میدهد که احترام بیشتری برای دیگران قائل است. از آنجایی که راهنمای گردشگری در آینده کاری خود با افراد مختلفی در ارتباط است، به نظر میرسد رعایت این نکات او را در بهبود روابطش کمک میکند. این قوانین به گونهای هستند که رعایت و عدم رعایت آن، رفتار حرفهای و غیر حرفهای فرد را نشان میدهد.
از سلسله مباحثی که در این واحد درسی بحث میشود میتوان به سرفصلهای زیر اشاره کرد:
- قوانین و آداب تبدیل شدن به یک کارمند یا رئیس خوب
- آداب غذا خوردن و اشتباهات متداول
- نکات پایه در زبان بدن
- آداب معرفی کردن اشخاص
- چگونگی رفتار با مافوق
- آداب دست دادن
- نکاتی درباره سفر
- آداب محل کار
- آداب اقامت در سفر
- آداب هدیه دادن و هدیه گرفتن
سخن گفتن درباره الگوهای رفتاری و قوانین آن بسیار است اما در این قسمت هدف، فتح بابی در این زمینه است که فراگیران بتوانند با استفاده از نکات کلیدی آن به صورت مبسوط به تمرین و مطالعه در این زمینه بپردازند. اما این نکته را باید اضافه کرد که دانستن نکات آداب معاشرت برای راهنمایان گردشگری به علت قرارگیری آنها در پیشانی صنعت گردشگری و برخوردشان با افراد مختلف حتی ناآشنا با فرهنگ ما، از اهمیت به سزایی (در مقایسه با سایر مشاغل) برخوردار است.