معرفی کوههای ایران
علم کوه
علم کوه
قله علم کوه گرچه از لحاظ ارتفاع دومین قله ایران است، اما از نظر سختی و دشواری مسیر صعود، اولین جایگاه را در بین قلل مرتفع و مشهور ایران دارد. این قله دارای دو جبهه اصلی صعود است، جبهه جنوبی که مبداء صعود آن دشت حصارچال و جبهه شمالی که مبداء صعود آن علم چال میباشد. مسیر جنوبی علم کوه مسیری نسبتا ساده است و به همین خاطر اکثر تیمها و تورهای کوهنوردی این مسیر را برای صعود قله علم کوه انتخاب میکنند، جبهه شمالی دارای سه مسیر "سیاه سنگها"، "گرده آلمانها" و "دیواره" است.
مسیر سیاه سنگها مسیری فنی است که نیاز به داشتن مهارت در دست به سنگ شدن و احتیاط کافی در صعود و فرود است، با این حال این مسیر سادهترین مسیر جبهه شمالی است، مسیر بعدی صعود قله علم کوه، گرده سنگی معروف به گرده آلمانهاست، این مسیر بدلیل آنکه اولین بار توسط تیمی از کشور آلمان صعود شد به نام گرده آلمانها شناخته میشود، نهایتا دیواره علم کوه که با ارتفاع تقریبی 600 از یخچالهای علم چال شروع شده و تا قله ادامه دارد مسیری کاملا عمودی است که نیاز به ابزار و مهاتهای دیوارهنوردی دارد، دیواره علم کوه دارای مسیرهای متعددی با درجه سختیهای متفاوتی است که توسط تیمهای ایرانی و غیرایرانی در سالهای مختلف گشایش مسیر شده است.
به غیر از علم کوه، منطقه علمچال مبدا صعود قلل معروف دیگری نظیر هفتخوانها، خرسانها، تخت سلیمان، چالون، سیاهکمان، شانهکوه، میان سه چال و.. است.
به خاطر وجود دیواره علم کوه، یخچالهای متعدد نظیر یخچال غربی و همچنین تعداد زیادی قله بالای 4000 متری در منطقه علم کوه، این منطقه به آلپ ایران و بهشت دیوارهنوردان ایران معروف است.
موقعیت جغرافیائی:
قله علم کوه در مرز جغرافیائی استان مازندران قرار دارد، مسیر دسترسی به منطقه از طریق شهر کلاردشت و روستای رودبارک است.
ارتفاع:
قله علم کوه با ارتفاع 4850 متر، دومین قله بلند ایران است.
قرارگاههای کوهنوردی:
قرارگاه کوهنوردی رودبارک از قدیمیترین و معروفترین قرارگاههای کوهنوردی ایران است که سالیان متمادی پذیرای کوهنوردان و دیوارهنوردان در منطقه علم کوه بوده و هست، البته در سالهای اخیر و با افتتاح قرارگاه ونداربن، قرارگاه رودبارک بیشتر به حالت یک اقامتگاه خانوادگی درآمده و بیشتر کوهنوردان در قرارگاه ونداربن اقامت میکنند، با این حال همچنان قرارگاه رودبارک بخاطر حال و هوا و خاطرات خود برای بسیاری از کوهنوردان (از جمله نگارنده) جذابیت و لطف بیشتری دارد.
قرارگاه رودبارک - عکاس: حسین یوسف زمانیان
مسیرهای صعود:
قله علم کوه دارای دو جبهه اصلی است، جبهه شمالی که مبدا صعود آن یخچال علم چال و جبهه جنوبی که مبدا صعود آن دشت حصارچال است.
کوهپیمائی مسیر شمالی قله علم کوه از وندارین آغاز شده و پس از عبور از کنگلک بالا و پائین و لزونک به منطقه سرچال میرسیم، در این منطقه و در ارتفاع تقریبی 3850 متری، یک جانپناه بزرگ معروف به جانپناه سرچال وجود دارد، این جانپناه دارای 3 اتاق عمومی و سرویس بهداشتی است و آب چشمه تا کنار جانپناه لولهکشی شده است که بسیار گوارا و مطبوع است، گرچه حجم آب آن در ماههای مختلف سال متغییر است و از اواسط پائیز تا اواسط بهار بدلیل یخبندان، امکان استفاده از آن وجود ندارد. بعد از عبور از منطقه سرچال به مورنها (سنگهای یخچالی) و ابتدای یخچال علمچال میرسیم، از اینجا به بعد تمامی مسیر پوشیده از سنگ و یخ و برف است و کمتر خاک و گیاه به چشم میخورد. در گذشته در علم چال جانپناه کوچکی وجود داشته که بر اثر جابجائی یخچالهای منطقه تخریب شده و امروز فقط دیوارهای مخروبه آن باقی است، این قسمت که به پناهگاه خرابه معروف است، کمپ اصلی علمچال است و اکثر کوهنوردان در این قسمت چادر خود را برپا میکنند. در گوشه ای دیگر از منطقه علمچال و در پائین گردنه شان کوه، یک سکوی سیمانی وجود دارد ظرفیت تقریبا 4-5 چادر را دارد و به دلیل نزدیکی بیشتر به مسیر گرده و دیواره علم کوه، برخی از تیمها بر روی این سکو اقدام به برپائی چادر میکنند، هر چند که بردن بارها تا این سکو قدری دشوار و زمانبر است.
در مسیر سیاه سنگهای جبهه شمالی در ارتفاع تقریبی 4500 متری، یک جاپناه فلزی کوچک معروف به جانپناه سیان سنگها وجود دارد که جهت استراحتهای کوتاه و یا شبمانیهای اضطراری مورد استفاده قرار میگیرد.
در سمت دیگر قله علم کوه (غرب قله) و در نزدیکی قلل خرسانها، یک جانپناه فلزی دیگر معروف به جانپناه خرسان قرار دارد، این جانپناه بیشتر مورد استفاده کوهنوردان و دیوارهنوردانی است که پس از صعود قله علم کوه از مسیر گرده آلمانها یا دیواره شمالی علم کوه، به تاریکی میخورند و مجبور به بیواک میشوند.
در جبهه جنوبی علم کوه که مبداء صعود آن از دشت حصارچال است هیچگونه پناهگاه یا جانپناهی وجود ندارد.
جانپناه سرچال - عکاس: حسین یوسف زمانیان
تاریخچه صعودهای علم کوه:
در سال ۱۹۰۲ میلادی مطابق با ۱۲۸۱ هجری شمسی برای اولین بار منطقه تخت سلیمان مورد برسی برادران برن مولر(Bornmoller) گیاهشناس قرار گرفت.
برادران برن مولر اهل آلمان بودند و توانستند قله علم کوه را بلندترین قله منطقه تشخیص بدهند، آن ها شناسایی کوتاهی در منطقه به عمل آوردند، در مورد این که آنها توانستند قله علم کوه را صعود کنند مدرکی در دست نیست.
سال ۱۳۱۲ در ادامه کار برادران برن مولر یک گروه از کوهنوردان انگلیسی (زمین شناس، جغرافیدان وگیاه شناس) به سرپرستی داگلاس بسک (Douglas Busk) از طریق راه پراچان (جنوب) وارد منطقه میشوند، بسک به همراه دوستش تراگارز (Tragarz) موفق میشوند بعد از سرازیر شدن به حصارچال از زیر قله مرجیکش عبور کرده و به قله علم کوه صعود نمایند، این گروه را هستر(Heaster) و آلن ترود (Alen Terod) همسرش همراهی کردند.
در سال ۱۳۱۳ داگ لاس بسک برای بار دوم بازمیگردد، وی را یک پروفسور اطریشی به نام هانز بوبک (Hans Bobek) استاد جغرافیای دانشگاه برلین که در آن زمان استاد دانشگاه وین بود، همراهی میکرد آن ها ضمن صعود به قله علم کوه ارتفاع آن را ۱۵۸۱۹ پا (۴۸۲۲ متر) بلندترین قله منطقه اعلام میکنند.
بوبک یخچالهای منطقه را کشف کرده و نقشهبرداری از قلل را برای اولین بار انجام میدهد، او ثابت میکند که برادران مولر درسال ۱۹۰۲ قله علم کوه را صعود کردهاند، بسک و بوبک از مسیر پناهگاه سرچال و زیر دیواره تخت سلیمان عبور کرده و از سمت مقابل قله میان سهچال (یخچال شرقی تخت سلیمان) به قله تخت سلیمان صعود مینمایند و در آخر کار از گردنه چالون قله سیاه سنگ و علم کوه را صعود مینمایند.
در سال ۱۳۱۵ هجری شمسی یک گروه آلمانی (کلاپ آلپاین) از طریق کلاردشت وارد منطقه میشوند، این گروه قله علم کوه را از طریق گردنه شمالی آن صعود میکنند در این صعود سرپرست گروه لودویک استینوئر(L-Steinauer) و ولفگانگ گورتر(W.Gorter) شرکت داشتند که بعد از یک شب ماندن در بین راه به قله علم کوه میرسند، از آنجا که این گروه آلمانی اولین نفراتی بودند که از مسیر گرده شمالی به قله علم کوه صعود نمودند، این مسیر به گرده آلمانها معروف شده است.
نمای قلل چالون و سیاه کمان از مسیر گرده آلمانها - عکاس: حسین یوسف زمانیان
- اولین تلاش بانوان ایرانی در منطقه علم کوه:
در سال ۱۳۲۹ اولین کوهنوردان زن ایرانی برنامهای را در منطقه علم کوه اجرا مینمایند، در این برنامه عصمت قاضی، نصرت کوه کن، فرخ کوه کن با همراهی و سرپرستی جلیل کتیبهای از راه پراچان وارد منطقه حصارچال شده وقله شاخک را صعود میکنند.
- اولین حادثه منجر به فوت در علم کوه:
سال ۱۳۳۳ علم کوه اولین کشته را میگیرد، فلیسکس مناساکانیان به همراه کوهنوردان فرانسوی موفق به صعود قله از مسیر گرده شمالی میشوند، وی در بازگشت از سمت قله سیاه سنگ در اثر سقوط از صخره کشته میشود.
- اولین صعود زمستانی قله علم کوه:
در سال ۱۳۳۷ اولین صعود زمستانی قله علم کوه از جبهه جنوبی اجرا میشود، یک گروه 9 نفری به سرپرستی حسین رضایی از مسیر حصارچال وارد منطقه میشوند، تمامی گروه قله مرجیکش را صعود مینمایند و پنج نفر از اعضای گروه موفق به صعود قله علم کوه میشوند؛ غلامرضا اکینچه، محمد باقر زیارتی، مهمد لطفی، مصطفی منتظم و حسین رضایی سرپرست گروه.
نمای جانپناه سرچال - فروردین ماه 89 - عکاس: حسین یوسف زمانیان
- اولین صعود قله علم کوه از مسیر گرده المانها توسط بانوان ایرانی:
سال ۱۳3۷ (یا 1338) برای اولین بار یک کوهنورد زن ایرانی به نام مهری زرافشان موفق به صعود قله علم کوه از طریق گرده آلمانها میشود، این صعود با همراهی دو نفر دیگر در مدت دو روز اجرا میشود، افراد همراه باقر زیارتی و ابوطالب کلافچی بودند.
- اولین صعود زمستانی قله علم کوه از مسیر گرده آلمانها:
سال ۱۳۴۸ اولین طرح صعود زمستانی از گرده آلمانها با شکست مواجه میشود، برای صعود نه نفر از انجمن کوهنوردان تهران به سرپرستی بهمن شهوندی عازم منطقه میشوند، این گروه بعد از حمل بار به پناهگاه سرچال و سپس به پناهگاه علم چال با بد اقبالی رو به رو شده و در اثر سقوط بهمن دو تن از بهترین کوهنوردان آن زمان جان خود را در راه کوهستان میبازند؛ فریدون نجاح و احمد فرزین نیا، یادشان گرامی.
- تاریخچه صعودهای دیواره علم کوه:
سال ۱۳۴۳ اولین تلاش برای صعود دیواره علم کوه انجام میشود، مهندس هاری رست(Hari rost) اهل آلمان و کوهنورد ایرانی فضل الله امیر علایی بعد از ۳۶ ساعت تلاش توانستند حدود ۴۰۰ متر از یخچال و دیواره را صعود نمایند، این مسیر در سمت چپ دیواره بین قله علم کوه و شاخک واقع است، شکاف سرتاسری مسیر به صورت عمودی مایل به سمت چپ از پای یخچال علم چال تا قله ادامه دارد، گروه دو نفری به علت خستگی ناشی از سه روز تلاش مداوم راه بازگشت از همین مسیر را در پیش میگیرند.
سال ۱۳۴۷ کوهنوردان ایرانی موفق به صعود دیواره علم کوه میشوند، گروه ایرانی با نام ابر مرد توانست مسیر ناتمام (رست و علایی) را تا قله باز کند، در این صعود پنج نفر شرکت داشتند که در مرحله آخر فریدون نجاح و ابراهیم بابایی بعد از سپری کردن سه شب بر روی دیواره خود را به قله میرسانند، این مسیر تا محل صعود شده توسط "رست و علایی" به نام رست و تا قله به نام "نجاح" معروف است.
کوهنوردان لهستانی مجددا در منطقه علم کوه ظاهر شدند، در مدت یک ماه در دیواره علم کوه مسیری نو از داخل قیف دیواره به طرز زیبا و در خور تحسین باز میشود، گروه مسیر خود را از زیر قیف دیواره انتخاب میکند و قسمت یخ داخل قیف را صعود کرده و راه را تا قله ادامه میدهد، نفرات صعود کننده اسیکورسکی (A.Sikorski) ویتسکا (A.Wieteska) ورونا (R.Wrone) مارزاک(A.Marczak) بودند، صعود از این مسیر سه روز به طول انجامید و نام گریت کولیر(Great Couloir) را برآن مینهند.
سال ۱۳۵۴ اولین کوهنورد زن از ایران موفق به صعود از دیواره علم کوه میشود، فاطمه خوشند فیلمبردار گروه بود که توانست به همراهی دو نفر دیگر از اعضاء گروه در مدت یک روز از مسیر فرانسویها خود را به قله برساند، گروه مذکور از کوهنوردان دانشکده فنی تهران بوده که توانستند در قالب یک تیم دوازده نفره از این مسیر به قله علم کوه صعود نمایند، لازم به تذکر است که مسیر از یخچال علم چال تا قله علم کوه طناب ثابت کار گذاشته شده بود.
دیواره علم کوه
مسیرهای مشهور دیواره علم کوه:
در سال ۱۳۴۸ دو گروه از کوهنوردان کشور لهستان با زمان متفاوت وارد منطقه علم کوه میشوند، گروه اول مسیری نو بر روی دیواره علم کوه باز میکند، اعضاء گروه با کار مداوم، سه نفر از افراد را با سه شب ماندن بر روی دیواره راهی قله علم کوه میکنند، این مسیر به صورت مستقیم بین گرده آلمانها و قیف دیواره قرار دارد، از این گروه دوبک (A.Dobek) وروز(W.Wroz) و والیگرا(W.Waligora) توانستند زحمات گروه ده نفری را به نحو احسن انجام داده و به قله علم کوه برسند، گروه دوم لهستانی نیز توانست قله علم کوه را از مسیری دیگر که در سمت غرب بود صعود نماید، این گروه از راه گردنه هفت خان به قله رسید، بدنارک(H.Bednarek) اسکرزینسکی (A.Skrzynski) جانوتا (A.Janota).
برخی از صعودهای شاخص و ماندگار دیواره علم کوه:
- سال ۱۳۶۰ اولین صعود یک نفره بر روی دیواره علم کوه عملی شد، محمد شهید دخت توانست در مدت ۳ روز از مسیر "اورال تبریز" صعود کرده و خود را به قله برساند.
- در بهمن ماه 1369 محمد نوری اولین صعود انفرادی زمستانه دیواره علم کوه را با موفقیت انجام داد و تا به امروز این صعود تنها صعود انفرادی زمستانه دیواره علم کوه میباشد.
- حسین طالبی مقدم اولین دیوارهنوردی بود که موفق شد سه مسیر دیواره علم کوه را طی 1 روز صعود نماید، در این صعود مسیر لهستانیها در زمان 5 ساعت و 10 دقیقه، فرانسویها در زمان ۳ ساعت و هاریرُست در زمان ۲ ساعت صعود شده و مجموع فعالیت در یک روز با احتساب هر بازگشت از مسیر سیاه سنگ، ۱۲ ساعت و ۲۰ دقیقه بوده است.
* توجه نمائید که صعودهای فنی نیازمند فراگرفتن تکنیکها و مهارتهای کوهنوردی و سنگنوردی میباشد، لذا قبل از اقدام به صعودهای فنی میبایست این مهارتها را زیر نظر مربیان رسمی فرا بگیرید.
تاریخچه صعودهای علم کوه برگرفته از منابع زیر میباشد؛


لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.