چهلمین روز جمعه سیاه کلکچال
چهلمین روز جمعه سیاه کلکچال
در پی تغییرات شرایط آب و هوا و ایجاد طوفان شدید در ارتفاعات کلکچال درتاریخ پنجم دی ماه 1399، تعدادی از کوهنوردان جان خود را از دست دادند.
پنجم دی ماه 1399 یکی از تلخترین روزهای تاریخ کوهنوردی ایران بود. در این روز تعداد 12 نفر از هموطنان عزیزمان در ارتفاعات کوهستانی تهران جان خود را از دست دادند. علاوه بر تعداد بالای جانباختگان در این روز، رخداد حادثهای با تعداد 8 نفر فوت شده در ارتفاعات کلکچال، که در زمره کوههای آسان و کمخطر شمال تهران محسوب میشود، بسیار سوال برانگیز بود. از طرف دیگر در بین جانباختگان منطقه کلکچال، کوهنوردان با سابقهای همچون هادی بهادری و اشکان رضوانی نراقی وجود داشتند که در کارنامه آنها صعودهای داخلی و خارجی شاخصی به چشم میخورد. آنچه در ادامه میخوانید درباره هادی بهادری و اشکان رضوان نراقی و اتفاق 5 دی ماه 1399 کلکچال از زبان نگارنده است که سالها با هادی و اشکان کوهنوردی کرده و در تیم جستجوی روز شنبه 6 دی 1399 در منطقه کلکچال حضور داشته است.
درباره هادی بهادری و اشکان رضوانی نراقی
از سال 1385 که با انجمن کوهنوردی دانشجویان دانشگاه تهران شروع به فعالیت کردم، با هادی و اشکان آشنا شدم. آنها چند سالی زودتر از من وارد انجمن شده بودند و از اعضای فعال و موثر انجمن در آن دوران محسوب میشدند. هادی و اشکان کوهنوردهای بسیار پرتلاش و با پشتکاری بودند و صعودهای بسیار خوبی را در سابقه کوهنوردی خودشان داشتند، از صعودهای شاخص هادی میتوانم به صعود زمستانه دماوند (اسفند سال 1385)، صعود زمستانه تیغههای دارآباد (دی سال 1386)، صعود گرده آلمانها (مرداد سال 1387)، صعود یخچال سبلان (شهریور سال 1386)، صعود زمستانه دماوند از جبهه شمالی و صعود انفرادی قله کازبک گرجستان اشاره کنم.
هادی بهادری – صعود قله علم کوه از مسیر گرده آلمانها – مرداد 1387
اشکان صعودهای شاخصی از قبیل صعود دیواره علم کوه (مرداد سال 1386)، صعود دیواره بیستون (سال 1386)، صعود یکروزه قله دماوند و صعود بیش از 40 قله بالای 4000 متر در منطقه راکی (آمریکا) را در رزومه خودش داشت. هادی و اشکان علاوه پشتکار و تلاش در کوهنوردی، در سایر جنبههای زندگی هم بسیار پرتلاش و موفق بودند. هادی بهادری از سال 1389 به مدت 10 سال مدیر عامل آژانس گردشگری سامیت بود. اشکان رضوانی نیز پس از پایان تحصیلات در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه تهران، به آمریکا رفت و موفق به کسب مدرک دکتری در رشته مطالعات شهری از دانشگاه ویسکانسین میلواکی شد و بعد از بازگشت به ایران در پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران مشغول به تدریس بود.
اشکان رضوانی نراقی – قله توچال – فروردین 1398
پنجم دی ماه 1399 چه اتفاقی در ارتفاعات کلکچال رخ داد؟
پنجم دی ماه امسال، هادی و اشکان به همراه تعدادی از همنوردان سابق انجمن کوهنوردی دانشجویان دانشگاه تهران، در قالب یک تیم دوستانه تصمیم به صعود قله کلکچال گرفتند. تیم صبح زود از پارک جمشیدیه اقدام به صعود میکنند، تعدادی از نفرات تا پناهگاه و تعدادی دیگر تا گردنه اسپیلت (زین اسبی) صعود میکنند و هادی و اشکان برای صعود قله کلکچال اقدام میکنند، صعودی که هیچگاه بازگشتی نداشت!
طبق فیلمهای بدست آمده از گوشی موبایل اشکان، هادی و اشکان ساعت 10:38 صبح روز جمعه 5 دی ماه 1399 در یک هوای سرد ولی بدون باد و طوفان، بر روی قله کلکچال بودند اما متاسفانه به دلیل تغییر ناگهانی شرایط جوی و طوفان شدید، در مسیر بازگشت از قله جان خود را از دست دادند و پیکرشان روز بعد کمی پائینتر از قله کلکچال پیدا شد.
اینکه دقیقا چه عاملی باعث شده که کوهنوردان با دانش و با تجربهای مانند هادی و اشکان در مسیر قله کلکچال زمینگیر شوند و جان خود را از دست دهند، دقیقا روشن نیست و نمیتوان بطور قطع درباره آن نظر داد.
ما پس از چندین جلسه تحقیق و بررسی سعی نمودیم تمامی شواهد و مدارک مرتبط با حادثه پنجم دی ماه را جمعآوری و مستند نمائیم تا به برخی ابهامات پاسخ داده شود و امیدواریم بتواند در آینده از وقوع حوادث مشابه جلوگیری نماید. پیشنهاد میکنم فایل پیوست را که توسط جمعی از همنوردان سابق هادی و اشکان در انجمن کوهنوردی دانشجویان دانشگاه تهران تهیه شده است، مطالعه نمائید.
امروز دقیقا چهل روز از جان باختن کوهنوردان عزیز کشورمان میگذرد و جامعه کوهنوردی داغدار این عزیزان است. امیدواریم با آگاهی بیشتر و همچنین حفظ و رعایت اصول کوهنوردی، تمامی کوهنوردانمان در صعودهای خود به سلامت رفته و بازگردند.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.