چشمهایی که با پرندهها بال درمیآورند!
چشمهایی که با پرندهها بال درمیآورند!
پرندهنگری یکی از فعالیتهای بسیار جالبی است که در سالهای اخیر در ایران در حال پیشرفت است اما در سایر نقاط جهان سالیان سال است که با حضور طرفداران بسیار زیاد، انجام میشود!
درباره پرندهنگری شنیدهاید؟
- تا به حال با دقت به پرندهها و حرکتهای آنها نگاه کردهاید؟
- به شکل و شمایل ظاهریشان چطور؟
- تا به حال چشمهایتان را بستهاید و به صدایشان گوش کردهاید؟
اگر تمرکز کنید و در سکوت به آنها دقت کنید، چیزی شبیه به معجزه میبینید و میشنوید!
علاوه بر شنیدن آواز یک توکا یا دیدن زیبایی رنگ پرهای یک سهره که هر مخاطبی را تحت تاثیر زیباییهای خود قرار میدهد، آرامش پرندهنگری و لذت این دیدهها و شنیدهها به حدی است که از نظر بسیاری از روانشناسان، راهحلی جدی برای تقویت روحیه و آرامش فکری افراد است.
گر چه در جهان دهها سال است که تماشای پرندگان جزء لذّتها و تفریحات محسوب میشود، در ایران این رشته کاملا نوپا و جدید است و ایرانیان به تازگی این لذّت را کشف کردهاند. پرندهنگری یک تفریح کمهزینه و سالم است که علاقمندان آن در دنیا و ایران در حال افزایش است. فقط به ایران نگاه نکنید! تعداد طرفداران پرندهنگری در دنیا به قدری زیاد است که در بعضی کشورها (مانند آلمان و انگلستان)، با تعداد طرفداران فوتبال برابر میشوند!
پرندهنگری و پرندهشناسی آیا دو رشته مجزا هستند؟
پرندهنگری و پرندهشناسی کاملا از هم مجزا هستند. در زیر درباره هر کدام توضیح مختصری داده شده است:
- پرندهنگری: یکی از شاخههای اکوتوریسم (طبیعتگردی) است که تخصصی به آن پرداخته میشود. پرندهنگرها به جزئیات توجهی ندارند و هدف اصلیشان لذت بردن از تماشای پرندگان است. به صورت مختصر آنها را میشناسند و به صورت تخصصی وارد آناتومی و... آنها نمیشوند چرا که نمیخواهند لذت تماشای آنها را فدای جزئیات کنند.
- پرندهشناسی: پرندهشناسی (Ornithology) علم مطالعه پرندگان است و یک پرندهشناس به صورت جزئی خود پرنده را مورد مطالعه و تحقیق قرار میدهد.
چقدر پرنده داریم که آنها را تماشا کنیم؟
بیشترین تنوع بین مهرهداران، از آن پرندگان است. تاکنون چیزی در حدود 25000 مهرهدار ثبت شده است. گوناگونی این مهرهداران به شرح زیر است؛
- پرندگان: حدود 9000 گونه
- ماهیها: حدود 8000 گونه
- خزندگان: حدود 3500 گونه
- پستانداران: حدود 3000 گونه
- دوزیستان: حدود 1000 گونه
براساس نظریه "جیمز فیشر" حدود 100 میلیارد پرنده بر روی کره زمین زندگی میکنند که این فراوانی گونههای پرندگان بسیار شگفتانگیز است. مهمترین علت این فراوانی این است که پرندگان با داشتن قدرت پرواز، میتوانند زیستگاههای متنوعی را اشغال کنند و مانند سایر مهرهداران با محدودیت زیستگاه مواجه نیستند.
اما هماکنون بزرگترین و کوچکترین پرنده روی کره زمین عبارتند از:
- بزرگترین: "شتر مرغ آفریقایی" با 100 کیلوگرم وزن و طول 5/2 متر.
- کوچکترین: "مرغ مگس خوار هلنا" در کوبا با 31 گرم وزن و 4 سانتیمتر طول (از قاعده منقار تا دم).
تمامی پرندگان موجود Diurnal (روز فعال) هستند و در این میان تنها جغدها (Nocturnal) شب فعال هستند.
چگونه پرندهنگر شویم؟
هر کس با هر شغل و حرفهای که دارد میتواند پرندهنگر شود. یک دفترچه یادداشت و یک دوربین دوچشمی، تمام لوازم مورد نیاز برای پرندهنگری است. با داشتن این لوازم و شرکت در دوره تخصصی راهنمای پرندهنگری در مدت کوتاهی میتوانید به صورت فردی این لذت را کسب و حتی با دوستان خود به اشتراک بگذارید و آنها را به این رشته لذتبخش دعوت کنید.
امروزه با تخصصی شدن علوم لازم است به صورت حرفهای آموزش دیده و بعد وارد حوزههای کاری شوید. بنابراین در گردشگری آموزش را بسیار جدی بگیرید!
اگر میخواهید در این زمینه کاری انجام دهید، باشگاه پرندهنگری ایرانیان جمعی از عاشقان پرندهنگری هستند که بعد از گذراندن دوره آموزشی خود، دور هم جمع شدند و میخواهند با تخصصی که در این زمینه دارند، وضع پرندهنگری ایران را روز به روز بهتر کنند.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.