فعالان گردشگری برای نجات ایرانمان در ارسباران گرد هم آمدند
فعالان گردشگری برای نجات ایرانمان در ارسباران گرد هم آمدند
هفته گذشته تعدادی از متخصصین حوزهی گردشگری، فعالان محیطزیست و راهنمایان دغدغهمند، عصر پنجشنبه ۹ اسفند 97، طی فراخوانی به میزبانی موسسه ارسباران گردهم آمدند تا در خصوص اتفاقات ناگواری که این روزها در عرصه گردشگری کشور عزیزمان ایران پیش آمده و اصول گردشگری پایدار و مسئولانه را زیرپا گذاشته است، همفکری و چارهاندیشی کنند.
چالشهای پیش روی گردشگری
از یک سو پیشرفت گردشگری در کشور عزیزمان ایران و علاقهمندی روزافزون مردم به تعامل با طبیعت، موجب خوشحالی است، و از سوی دیگر، عدم مدیریت صحیح و برخورداری از زیرساختهای گردشگری، جریان ناصحیحی از رشد گردشگری در سراسر کشور را ایجاده کرده است. همه روزه شاهد اتفاقات جبرانناپذیری همچون آتشسوزی جنگلهای چندهزارساله باستانی، نابودی دشتها و مراتع دستنخورده، ازبینرفتن تپهها و رملهای شنی مناطق کویری هستیم که از عواقب حضور گردشگران در این مکانها است.
پای گردشگران به بکرترین نقاط طبیعی باز شده است
مارو ما را به فکر وا داشت
در نزدیکی سواحل جنوبی خلیجفارس، گنجینههای دستنخورده و بیبدیلی وجود دارند که گیاهان و جانوران بسیاری با آسودگی خاطر در حال گذران عمر خود در این مناطق هستند. این روزها جزایر خالی از سکنهای که سر از آبهای نیلگون خلیج فارس بیرون آوردهاند، به جذابترین مقاصد گردشگری ساحلی تبدیل شدهاند. در این میان جزیره «مارو» با دامن سفیدی که بر ساحل گسترده است از همه طنازی کرده و مورد توجه گردشگران زیادی واقع شده است.
حضور گردشگران در جزیره خالی از سکنه مارو
مارو اگرچه خالی از سکنه است و هیچ انسانی در آن روزگار نمیگذراند، اما خرچنگها و لاکپشتها تا چندی پیش داشتند با آسودگیخاطر و امنیت آنجا زندگی میکردند و پرستوها هرساله برای تخمگذاری به مارو میآمدند. از ماهیهای رنگارنگ و کمیابی که در نزدیکی سواحل مارو شنا میکنند گرفته تا خزندگان متنوعی که در زیر بوتههای علفی زندگی میکنند، همه و همه این روزها صدای فریادشان به گوش ما رسیده است.
جزیره مارو، زیستگاه پرندگان و خزندگان کمیاب بسیاری در جنوب ایران است
برای نجات طبیعت سرزمینهان همدست شویم
به دنبال افزایش نگرانیها برای نجات نقاط بکر و دستنخوردهای همچون «مارو» افراد دغدغهمند و داوطلبی که قلبشان برای سرزمینمان میتپد، گرد هم آمدند تا بتوانند با همفکری همدیگر چارهای بیاندیشند و در مقابل انحراف گروههای غیرمسئول و آسیبزننده به طبیعت ایستادگی کنند. علاوه بر اتفاقی که برای مارو افتاد، تجمیع زباله، تاثیر بر سبک زندگی جوامع محلی، ناهنجاری و ایجاد تعارض فرهنگی، تخریب محیطزیست و تهدید زیستگاه طبیعی حیاتوحش از جمله عوارض ورود غیرمسئولانه و بدون ضابطه گردشگران به روستاها و نقاط بکر طبیعی است.
دست در دست هم دهیم به مهر / میهن خویش را کنیم آباد
در اولین جلسه هماندیشی فعالان گردشگری چه گذشت؟
آنچه که همه حاضرین در آن اتفاق نظر داشتند، عدم آگاهی و شناخت گردشگرهایی است که در بروز حوادث اخیر نقش داشتهاند، و از نظر همه این افراد، «آگاه سازی» و «آموزش» باید در راس امور قرار بگیرد. اما چه کسی مسئول آگاهکردن کسانی است که برای خوشگذرانی خود به طبیعت میروند و بدون توجه به بستری که در آن قرار گرفتهاند دست به هرگونه اقدامی برای شاد کردن لحظههایشان میزنند؟
نابودی طبیعت به بهای خوشگذرانی، عکاس: شهاب چراغی
در این هماندیشی که اولین جلسه از سلسله جلسات نشست پیرامون چالشها و مسائل پیش روی گردشگری است، به بررسی عوامل و علل بروز حوادث اخیر پرداخته شد، و در جلسات بعدی به تصمیمسازی و تدوین اصول و ضوابط گردشگری مسئولانه خواهیم پرداخت.
اولین جلسه هماندیشی به بررسی چرایی چالشهای پیش روی گردشگری گذشت
ادامه دارد...