021 88 80 00 55

رشته گردشگری یا دوره‌های مدیر فنی و تور لیدری؟

رشته گردشگری یا دوره‌های مدیر فنی و تور لیدری؟

یکی از متداول‌ترین سوال‌هایی که بین کسانی که می‌خواهند وارد حوزه گردشگری شوند، بدون شک این است که از دانشگاه شروع کنند یا موسسه‌های آموزشی؟ امّا گروه دیگری هم که یا در دانشگاه یا موسسات آموزشی هستند، باز این سوال برایشان تکرار می‌شود. امّا چاره چیست؟

برای اینکه بتوانید راحت‌تر فکر کنید و تصمیم بگیرید، یک کاغذ بردارید، هدف‌هایتان از ورود به گردشگری را در یک طرف و علایقتان را در طرف دیگر آن بنویسید. حالا این متن را تا انتها بخوانید و بعد از آن سعی کنید بین چیزهایی که روی کاغذ نوشته‌اید ارتباط معنادار برقرار کنید و در نهایت تصمیم بگیرید. در زیر آموزش گردشگری در دانشگاه و در موسسه‌های آموزشی را جداگانه توضیح می‌دهیم.

گردشگری در دانشگاه

رشته گردشگری در دانشگاه‌های ایران به نسبت رشته‌های دیگر، تقریبا نوپا به حساب می‌آید و چیزی از عمر آن نمی‌گذرد. گردشگری ابتدا با گرایش مدیریت جهانگردی در سال 1374 در دانشگاه علامه طباطبایی شروع شد. کم‌کم رشته گردشگری جای خود را باز کرد و در گرایش‌ها و دانشگاه‌های مختلف مورد استقبال قرار گرفت. در حال حاضر گردشگری در دو رشته مدیریت (مدیریت جهانگردی) و جغرافیا (برنامه‌ریزی گردشگری منطقه‌ای)، در گرایش‌های مختلف در دانشگاه‌هایی چون علامه‌طباطبایی، تهران، علم و فرهنگ، تبریز، شیراز، علمی کاربردی و غیره، تدریس می‌شود.

 امّا گذشته از رشته‌هایی که امروزه در دانشگاه‌ها وجود دارد، نگاه دانشگاه کاملا آکادمیک است و گاهی پرداختن بیش از اندازه به مباحث به صورت تئوریک و آکادمیک، باعث می‌شود دانشجو اندکی با کارهای عملی، غریبه شود. اغلب دانشجوها از این مسئله شکایت دارند که چرا در دانشگاه مباحثی تدریس می‌شود که در بازار کار به کارمان نمی‌آید یا چرا صرفا تئوری؟

علاوه بر تئوری بودن مباحث در دانشگاه، همانگونه که گفته شد، با توجه به نوپا بودن رشته‌های گردشگری، اساتید تحصیل کرده و متخصص در این رشته بسیار کم هستند. اکثر اوقات اساتید در رشته‌های دیگر تحصیل کرده‌اند و به علّت کم بودن تعداد فارغ‌التحصیلان گردشگری، چاره‌ای نیست که از اساتید سایر رشته‌ها استفاده شود. بنابراین ممکن است تجربه و دانش کافی در این زمینه نداشته باشند.

یک مسئله بسیار مهم درباره تحصیل در دانشگاه، مدت زمانی است که برای گرفتن مدرک می‌گذاریم. گذراندن یک دوره لیسانس، 4 سال و کارشناسی ارشد 2 سال، دکترا 4 سال و اگر بخواهید همه را بگذرانید، 10 سال طول می‌کشد.

با توجه به این تفاسیر، اگر تحصیلات آکادمیک، گرفتن مدرک رسمی دانشگاهی و کار در دانشگاه‌ها را ترجیح می‌دهید، می‌توانید با شرکت در کنکور، وارد دانشگاه شوید و گردشگری را با شکل و شمایل دانشگاهی یاد بگیرید.

گردشگری در دانشگاه یا موسسه

گردشگری در موسسات آموزشی گردشگری

بعد از احساس نیاز به یاد دادن بعضی مهارت‌ها به افرادی که در گردشگری مشغول به کار هستند، میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری طرح درس‌هایی را آماده کرد و تعدادی از موسسات هم با هدف آموزش این طرح درس‌ها، با مجوز سازمان، شروع به کار کردند. رشته‌های آموزشی این موسسات با توجه به نیاز صنعت گردشگری، به مرور افزایش پیدا کرد که تعدادی از مهمترین آنها عبارتند از: مدیر فنی بند (ب)، تورلیدری ایرانگردی و جهانگردی (فرهنگی)، تورلیدری طبیعت‌گردی، تورلیدری کودک، تورلیدری کوهستان، تورلیدری پرنده‌نگری، تورلیدری دوچرخه‌سواری، تورلیدری زمین‌شناسی و غیره.

یکی از مزیّت‌های بسیار مهم این دوره‌ها این است که فراگیرها بیشتر به صورت عملی یاد می‌گیرند که چگونه باید در زمینه مورد نظر خودشان کار کنند؛ امّا دانش تئوری هم نادیده گرفته نمی‌شود و بیشتر درس‌ها، کتاب و جزوه‌های آکادمیک دارند. علاوه بر آن، اساتید درس‌ها معمولا خودشان در این زمینه فعالیت دارند، بنابراین بهتر می‌توانند فراگیرها را راهنمایی کنند.

خیلی از افراد فکر می‌کنند که مدرک این دوره‌ها معتبر نیست؛ این فکر اشتباه است، چرا که مدارک از سمت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری صادر می‌شود و زیر نظر مستقیم این سازمان است، بنابراین مدارک صددرصد رسمی و معتبر هستند. شما بعد از گذراندن دوره‌های آموزشی و قبولی در آزمون داخلی‌ها، باید در آزمون جامع گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری پذیرفته شوید که بتوانید کارت تور لیدری یا لوح مدیر فنی را دریافت کنید.

آموزش‌هایی که در موسسات داده می‌شود بیشتر به درد کسانی می‌خورد که دوست دارند یا حرفه‌ای سفر ببرند یا خودشان حرفه‌ای سفر کنند. دوست دارند تجربیات دیگران را یادبگیرند و بیشتر مهارت بیاموزند.

همانطور که می‌دانید طول دوره‌ها بسیار کمتر از طول دوره تحصیل در دانشگاه است. معمولا حدود یک سال پروسه گذراندن دوره و دریافت مدرک طول می‌کشد.

در انتها باید دوباره گفت که علایق و اهداف افراد با یکدیگر فرق می‌کند، شما هم باید با توجه به شرایط خودتان تصمیم بگیرید.

11:28 , 1396/06/14
11:28 , 2017/09/05
نرگس کاظمی فرد
user نرگس کاظمی فرد
pen کارشناس تولید محتوای موسسه آموزشی و گردشگری ارسباران
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وب‌سایت ارسباران مجاز است.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.



     

بحث و تبادل نظر
نظر دهید تعداد کاراکتر مانده: 300
انصراف
تلاش می‌کنیم در جریان تحولات گردشگری و ارسباران قرارتان دهیم.
نمونه خبرنامه