معرفی کوههای ایران
قله دماوند
قله دماوند
از دیرباز کوهها جایگاه ویژهای در زندگی ایرانیان داشتهاند، از اسطورهها گرفته تا اقلیم و معیشت مردمان کوهپایهنشین، و در این میان دماوند دارای اهمیت و جایگاه ویژهتری بوده تا بدان حد که در شاهنامه فردوسی، فریدون در بلندای دماوند ضحاک را به بند میکشد و یا ملکالشعرای بهار آنرا گنبد گیتی مینامد.
گذشته از اسطورهها و ادبیات و تاثیر کوه دماوند در شرایط اقلیمی و به تبع آن معیشت مردمان کوهپایهنشین، قله دماوند به عنوان بلندترین قله ایران (و بلندترین قله آتشفشانی آسیا) دارای اهمیت بسزائی از لحاظ کوهنوردی است و نه تنها در بین ایرانیان بلکه در بین کوهنوردان سایر کشورها نیز شناخته شده و مطرح است و هر ساله کوهنوردان بسیاری از کشورها برای صعود قله دماوند راهی ایران میشوند.
رخ جنوبی قله دماوند - عکاس: حسین یوسف زمانیان
موقعیت جغرافیائی کوه دماوند:
کوه دماوند در محدوده جغرافیائی استان مازندران قرار دارد، راههای دسترسی اصلی به این کوه از روستاهای پلور، رینه و ناندل است.
ارتفاع قله دماوند:
در گذشته ارتفاع قله دماوند براساس منابع رسمی، 5671 اعلام شده بود ولی در سالهای اخیر و با استفاده از دستگاههای دقیقتر، ارتفاع 5610 متر برای قله دماوند ثبت شده است.
یال سرداغ قله دماوند - عکاس: حسین یوسف زمانیان
مسیرهای صعود قله دماوند:
قله دماوند دارای 4 مسیر صعود اصلی و چندین مسیر فرعی است، اصلیترین و شناخته شدهترین مسیر صعود قله دماوند یال جنوبی است. از دیگر مسیرهای اصلی صعود قله دماوند، یالهای شرقی (شمالشرقی)، شمالی و غربی هستند.
یال جنوبی دارای یک جانپناه موسوم به بارگاه سوم در ارتفاع تقریبی 4200 متری، یال شرقی دارای یک جانپناه به نام "تخت فریدون" در ارتفاع تقریبی 4000 متری، یال غربی دارای یک جانپناه به نام "سیمرغ" در ارتفاع 4000 متری و یال شمالی دارای دو جانپناه موسوم به جانپناههای 4000 و 5000 است.
دیگر مسیرها و یالهای صعود دماوند (تا تاریخ نگارش این متن) دارای هیچگونه جانپناه یا پناهگاهی نیستند.
یال غربی قله دماوند، جانپناه سیمرغ - عکاس: حسین یوسف زمانیان
تاریخچه صعود قله دماوند:
از سالهای بسیار دور تلاشهایی برای صعود قله دماوند صورت گرفته است که بدلیل مکتوب نبودن و عدم وجود مستندات از صعودهای اولیه نمیتوان بصورت قطعی تاریخ اولین تلاشها (موفق یا ناموفق) را اعلام کرد اما با توجه به مدارک و گزارشهای موجود اولین صعود موفق به قله دماوند توسط "تیلور تامسون" در سال 1837 میلادی انجام شده است، بیست سال پس از آن در سال 1857 میلادی اولین تیم ایرانی موفق به صعود قله دماوند گردید.
- اولین صعود زمستانی قله دماوند:
"ژاک دمورگان" فرانسوی اولین شخصی بود که برای صعود زمستانی دماوند اقدام نمود، وی در سال 1889 میلادی موفق شد تا ارتفاع 5300 متری قله صعود نماید.
- اولین شبمانی بر روی قله دماوند:
اولین شبمانی ایرانیان بر روی قله دماوند مربوط به گروه کربلائی اسدالله در بیش از 100 سال پیش است.
- رکوردهای ثبت شده برای قله دماوند:
جلال رابوکی معروف به جلال فروزان از کوهنوردان باتجربه و معروف دهههای 40 تا 80 (شمسی) بود، او دارای رکورد بیشترین صعود قله دماوند بود، همچنین جلال رابوکی دارای رکورد صعود سرعتی 4 جبهه قله دماوند در مدت زمان 26 ساعت میباشد.
در تابستان 1386 آقا رضا معروف به رضا پابرهنه با 50 شبانه روز زندگی بر روی قله دماوند، رکورد زندگی در ارتفاع بالای 5500 متر را به نام خود ثبت کرد.
قله دماوند - عکاس: حسین یوسف زمانیان
اگر شما هم مایل به صعود قله دماوند هستید پیشنهاد میکنیم تا در دورههای آموزشی زیرنظر مربیان رسمی فدراسیون کوهنوردی شرکت نمائید.
منابع استفاده شده برای تاریخچه صعودها:
- وبسایت “بام ایران، ۵۶۱۰ متر”
- وبلاگ آناپورنا
- وبسایت اسپیلت


لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.