انواع گردشگری (قسمت دوم)
انواع گردشگری (قسمت دوم)
همانطور که در قسمت اول از مطلب انواع گردشگری گفته شد، زمانی که صحبت از گردشگری به میان میآید غالبا اولین چیزی که در ذهن افراد تداعی میشود سفر کردن به منظور سپری کردن لحظات با هدف لذت بردن از زمان در مکانی دیگر است. اما همانطور که خواندیم واضح است که گردشگری در دنیای رو به رشد و مدرن امروز به یک نوع محدود نمیشود و میتواند با منظور و اهداف گوناگونی صورت پذیرد که متناسب با هدفی که فرد از انجام آن سفر یا گردش دارد، تقسیمات و دستهبندیهای به خصوصی را شامل میشود. در واقع این هدف از سفر و گردش است که نوع آن را مشخص میکند و به آن جهت میدهد.
در این مطلب نیز قصد داریم به شناخت انواع دیگری از گردشگری که با اهداف و مقاصد گوناگون دیگری در این دستهبندیها قرار میگیرند آشنا شویم:
9.گردشگری سبز (green tourism)
بسیاری افراد این نوع گردشگری را با اکوتوریسم اشتباه میگیرند و آنها را یکی میدانند. اما باید گفت علیرغم شباهت بسیاری که به یکدیگر دارند تفاوتهای مهمی نیز دارند. گردشگری سبز نیز مانند اکوتوریسم یا طبیعتگردی، سفری مسئولانه به مناطق طبیعیست که باعث بهبود وضعیت محیطزیست و زندگی محلی میشود و همانطور که در مورد اکوتوریسم هم گفته شد، در این نوع از سفر، گردشگر خود را در مقابل طبیعت مسئول میداند و تلاش او بر حفظ و حراست و شناخت طبیعت است. اما تفاوت عمدهای که گردشگری سبز با اکوتوریسم دارد این است که در گردشگری سبز، گردشگر تمام موارد تاثیرگذار در تخریب طبیعت را از ابتدا سفر خود شناسایی میکند و در جهت عدم انجام هر گونه اقدام مخرب تلاش میکند. به طور مثال در این نوع گردشگری، گردشگر از وسایل نقلیه پر مصرف و یا شخصی استفاده نمیکند و از وسایل نقلیه عمومی و ایمن برای طبیعت استفاده میکند. و یا از ظروف یکبار مصرف یا وسایلی که امکان آسیب به طبیعت را دارند استفاده نمیکند چرا که میداند حتی اگر زباله را به طبیعت نیندازد، ظروف یک بار مصرف به نوعی وارد چرخه طبیعی و طبیعت میشوند در نتیجه از آنها استفاده نمیکند. این نوع از گردشگری بسیار مورد توجه فعالان محیطزیستی و علاقهمندان به طبیعت است و به منظور هر چه بیشتر حفظ کردن منابع طبیعی انجام میشود.
10.گردشگری با دوچرخه (bicycle tourism)
یکی دیگر از انواع گردشگری که در سالهای اخیر در میان گردشگران خصوصا در میان گردشگران سبز و طبیعتگردان رواج و محبوبیت بسیاری پیدا کرده است گردشگری با دوچرخه است که علاوه بر اینکه یک نوع گردشگری به حساب میآید، ورزش نیز هست و در کنار بهبود شرایط طبیعت، به بهبود وضعیت سلامت گردشگران نیز کمک میکند و قطعا یکی از انواع گردشگریست که فواید بسیار دارد. در این نوع از گردشگری، فرد متناسب با درجه سختی سفر که معمولا با عددی بین یک تا پنج مشخص میشود، توانایی فیزیکی خود را میسنجد و سپس در این نوع سفر شرکت میکند چرا که در غیر اینصورت، با توجه به اینکه این نوع سفر غالبا در طبیعت انجام میشود ممکن است در مواجهه با فراز و نشیبهای طبیعی از ادامه سفر باز بماند. البته این نوع از سفر فقط در طبیعت اتفاق نمیافتد و طی سالهای اخیر، افراد زیادی به سفر به مناطق تاریخی و انسانی با درجه سختی کمتر پرداختهاند که شاید این گروه را میتوان بیشتر حامی گردشگری سبز به حساب آورد و استفاده آنها از دوچرخه به عنوان وسیله نقلیه را نیز شاید بتوان راهی برای مقابله با استفاده از آلایندههای سوختی دانست.
11.گردشگری مجازی (virtual tourism)
گرچه این نوع گردشگری از انواع واقعی آن به شمار نمیآید اما مانند انواع گردشگری دیگری که وجود دارند، طرفداران به خصوص خود را دارد و تعداد زیادی از افراد نبود امکان سفر و یا حس هیجانطلبیشان را با انجام گردشگری مجازی جبران میکنند. گردشگری مجازی در واقع یک سفر شبیهسازی شده به منطقهای هیجانانگیز است که با ویدئوها یا تصاویری پیوسته شکل میگیرد. گاهی اوقات این تصاویر با المانهای صوتی،تصویری دیگر و تکانهای فیزیکی همراه میشوند که در نتیجه آنها، این تجربه به واقع نزدیکتر میشود و تجربه سفری هیجانانگیزتر و قابل باورتر را به ارمغان میآورد.
12.گردشگری صنعتی (industrial tourism)
گردشگری صنعتی یکی دیگر از انواع گردشگریست که در آن، مقصد گردشگری مورد نظر، شامل مناطق صنعتی مخصوص به یک شهر یا کشور میشود. این مفهوم از گردشگری، جدید نمیباشد و به عنوان نمونه میتوان به گردشگری پنیر در هلند اشاره کرد که اثباتی بر این است که این نوع از گردشگردی از گذشته وجود داشته است. البته گردشگری صنعتی، امروزه معنای جامعتری پیدا کرده است و علاوه بر سفر به مناطق برای آشنایی با صنعت مخصوص به خود همان منطقه، آشنایی با صنایع قدیم را نیز شامل میشود.
13.گردشگری میراث (heritage tourism)
گردشگری میراث یا گردشگری میراث فرهنگی به شاخهای از گردشگری اطلاق میشود که در آن فرد به شناخت فرهنگی مقصد مورد نظر میپردازد و آن مقصد را از جهت تغییرات و وقایع فرهنگی که بر آن گذشته بررسی میکند. در واقع این نوع گردشگری را میتوان اینگونه تعریف کرد: سفر کردن به مقاصد گردشگری به منظور تجربه کردن آن مکان و شناخت صنایعدستی یا هنر محلی یا فعالیت هایی که مشخصا و به شکل موثق داستانها و روایات مردم قدیم آن منطقه را بازگو میکند. گردشگری میراث، طبیعت، فرهنگ و منابع طبیعی یک مکان را شامل میشود.
14.گردشگری ماجراجویانه یا خطرناک (adventure tourism)
از انواع گردشگری جالب و پرمخاطب در جهان، میتوان به گردشگری ماجراجویانه یا خطرناک اشاره کرد. این نوع گردشگری شامل کشف کردن یا سفر به منطقهای با میزانی مشخص و قطعی از خطر میباشد که انجام آن حتی ممکن است به مهارتها یا آموزشهای خاصی نیز نیاز داشته باشد. از آنجا که در دهههای اخیر گردشگرها به دنبال راه فراری از زندگی عادی و روتین بودهاند، مسیرهای کمتر سفر شده و به طور کلی گردشگری ماجراجویانه یا خطرناک به خصوص در آمریکا در میان گردشگران به شدت محبوب شده است. در واقع مطابق با تعریف انجمن سفرهای ماجراجویانه آمریکا گردشگری ماجراجویانه یا خطرناک، این نوع گردشگری به نوعی از سفر گفته میشود که منجر به تبادل فرهنگ، فعالیتهای فیزیکی و بدنی و برقراری ارتباط با طبیعت میشود. گردشگری ماجراجویانه میتواند اثرات ذهنی خوبی روی افراد بگذارد و به آنها در تعادل ذهنی و روحی کمک بسیار کند چرا که با خارج کردن افراد از نقطه امنشان به آنها حس استقلال میدهد و همچنین به آنها در مواجهه با مشکلات و بحرانها کمک میکند.
در طی مطلب قبلی و این مطلب با برخی انواع مهم و رایج گردشگری آشنا شدیم و در حال حاضر میدانیم که هر نوع گردشگری با نوع دیگر آن تفاوتهایی دارد و ویژگیهای خاص خود را نیز داراست. اما آنچه در مورد انجام یک گردشگری خوب و با کیفیت مطرح است این است که فرد قبل از انجام هر کدام از انواع گردشگری به خوبی در مورد آن بداند و بعد از شناخت ویژگیهای آنها، با در نظر گرفتن تواناییهای فردی خود و آموزشهای گردشگری صحیح و مورد تایید، به انجام آن بپردازد چرا که تنها در این صورت میتوان تضمین کرد که انجام گردشگری مفید واقع میشود و فرد با انجام گردشگری به خود و دیگران و صنعت گردشگری لطمهای وارد نمیکند.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.