021 88 80 00 55

راهنمای تور طبیعت گردی (اکوتور لیدر) به چه کسی گفته می‌شود؟

راهنمای تور طبیعت گردی (EcoTour Leader) به کسی گفته می‌شود که سرپرستی و مدیریت اجرایی یک تور طبیعت‌گردی را بر عهده دارد و لازم است حتما کارت راهنمای طبیعت‌گردی داشته باشد.

 




وظیفه یک راهنمای تور چیست؟

راهنمای تور وظیفه اجرای درست تور و هماهنگ کردن نفرات زیر دست را مطابق با برنامه تور بر عهده دارد.




در خصوص کار یک راهنمای تور طبیعت گردی (اکوتور لیدر) جنسیت چقدر مهم است؟

با توجه به اینکه فعالیت اصلی یک راهنمای تور طبیعت‌گردی حضور در عرصه‌های طبیعی است، پس داشتن شرایط فیزیکی مناسب یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های آن (و مهمتر از جنسیت) است. 

همچنین تورهای طبیعت‌گردی هم دارای طبقه‌بندی‌ها و درجه سختی‌های متنوع هستند.




سرفصل های دوره آموزشی راهنمایان تورهای طبیعت گردی (اکوتور لیدری) چیست؟

دوره راهنمای طبیعت‌گردی شامل 31 سرفصل است که شرح آن به صورت زیر است:

  1. اکوتوریسم (مبانی و تخصصی و واژگان و اصطلاحات)
  2. آشنایی با تنوع زمین‌شناسی ایران
  3. آشنایی با بندپایان و پروانه‌نگری
  4. آشنایی با ماهیان و آبزیان ایران
  5. آشنایی با خزندگان و دوزیستان ایران
  6. آشنایی با پرندگان ایران و پرنده‌نگری
  7. آشنایی با پستانداران ایران
  8. آشنایی با گیاهان ایران
  9. مدیریت بحران و پاسخ به شرایط اضطراری
  10. فنون استقرار در طبیعت و نقشه خوانی
  11. فنون و مهارت‌های تورگردانی
  12. الگوهای رفتاری و آداب معاشرت در گردشگری
  13. آشنایی با جوامع محلّی و اصول تسهیلگری
  14. آشنایی با روحیات ملل
  15. شناخت صنعت گردشگری
  16. زبان تخصصی اکوتوریسم
  17. آشنایی با اکوسیستم‌های ایران و جغرافیای اکوتوریسم
  18. آشنایی با اکولوژی و حفاظت
  19. آشنایی با قوانین و مقررات تورگردانی
  20. اصول و مبانی تفسیر میراث فرهنگی و طبیعی
  21. آشنایی با میراث فرهنگی و معنوی
  22. آشنایی با تجهیزات طبیعت‌گردی
  23. آشنایی با نجوم و صور فلکی
  24. عکاسی و تصویربرداری در طبیعت
  25. آشنایی با فرهنگ و اقوام ایران زمین
  26. مبانی جغرافیای گردشگری
  27. آشنایی با میراث فرهنگی، صنایع دستی و هنرهای سنتی
  28. کاربرد فناوری اطلاعات در سفر
  29. جاذبه های تاریخی و فرهنگی ایران
  30. تاریخ سیاسی و اجتماعی معاصر
  31. فن بیان و سخنوری



مصاحبه زبان در دوره‌های آموزش گردشگری به چه صورت است؟

برای گرفتن کارت راهنمای تور به هر زبانی به غیر فارسی نیاز است که در آزمون مصاحبه زبان شرکت نمایید. مصاحبه زبان فصلی یک بار توسط انجمن موسسات و زیر نظر وزارت میراث فرهنگی برگزار می‌شود.

مصاحبه تک مرحله ای و شفاهی خواهد بود.

 




گرفتن کارت راهنمای تور چقدر طول می‌کشد و چه مدارکی نیاز دارد؟

گرفتن کارت راهنمای تور چند مرحله دارد.در مرحله اول باید دوره را در موسسه بگذرانید (آزمون داخلی) و در آزمون جامع و مصاحبه زبان شرکت نمایید. در مرحله دوم  باید در موسسه فرم تکمیل پرونده پر نمایید و حدود 1 تا 2 ماه طول خواهد کشید تا لوح دوره شما توسط وزارت میراث فرهنگی صادر شود. در مرحله سوم پس از گرفتن لوح به همراه مدارکی که در زمان تحویل لوح به شما اعلام خواهد شد به میراث استان برای صدور کارت خواهید رفت.




نداشتن کارت راهنمای گردشگری چه معایبی دارد؟

شما برای برگزاری تور حتما باید کارت تورلیدری داشته باشید و آژانس‌ها اجازه برگزاری تور با لیدر بدون کارت را ندارند، چرا که تورلیدر مسئول هرگونه حادثه در طول برنامه است و در صورت بروز حادثه احتمالی برای تور که راهنمای سفرش کارت ندارد، تورلیدر و آژانس مقصر بوده و از سمت قانون مجرم شناخته خواهند شد.




پس از گذراندن دوره های آموزشی، تورلیدری یا همان راهنمای تور را از کجا می‌توان آغاز کرد؟

ارسباران با آژانس‌های مسافرتی همکاری دارد و در ارتباط است واز طریق‌های زیر جذب نیرو را اطلاع رسانی خواهد کرد:

  • در برد آموزشی موسسه اطلاع‌رسانی می‌کند.
  • در شبکه‌های اجتماعی اطلاع‌رسانی می‌کند.

طبیعتا تضمینی برای همکاری وجود ندارد و به عملکرد خود فرد بستگی دارد.




بازار کار راهنمای تور طبیعت گردی (اکوتور لیدری) چطور است؟

بازار کار برای یک راهنمای تور طبیعتگردی (اکو تورلیدری) کاملاً به میزان توانایی فرد بستگی دارد. اگر دنبال بازار کار مناسب برای تورلیدری هستید باید دانش و توانایی خود را افزایش دهید.




حقوق یک راهنمای تور چقدر است؟

درآمد راهنمایان سفر طبق تعرفه وزارت میراث برای راهنمایان فرهنگی روزانه 350,000 و راهنمایان طبیعت گردی 450,000 تومان بر یک روز است. اما این عدد قطعی و ثابت نیست و بر حسب توانایی‌ها و تجربه راهنما و همچنین تمایل آژانس می‌تواند کم یا زیاد شود. در حال حاضر راهنمایانی وجود دارند که همین حداقل حقوق‌ را هم دریافت نمی‌کنند ولی خوب تورلیدرهایی هم هستند که بدلیل توانایی بالا روزی 500 هزار تومان حق‌الزحمه دریافت می‌کنند.




آیا کارت راهنمای طبیعت‌گردی (تورلیدری طبیعت) باید تمدید شود؟

بله، اعتبار کارت راهنمای تور طبیعت‌گردی یک سال است و پس از انقضا می‌بایست تمدید شود. لازم به ذکر است که برای تمدید کارت راهنمای طبیعت‌گردی باید به سامانه ta.ichto.ir مراجعه نموده، در سایت ثبت نام و مدارک لازم را بارگذاری نمایید.


 




آیا یک مربی کوهنوردی با مدرک مربیگری می‌تواند سرپرستی یک تور طبیعت گردی یا ایرانگردی و جهانگردی را برعهده بگیرد؟

خیر، از مولفه‌های اساسی یک تور قانونی، داشتن راهنمای سفر رسمی و کارت دار است. در صورتی که سرپرست تور فاقد کارت تورلیدری باشد آن برنامه غیرقانونی محسوب می‌شود و تحت پوشش بیمه نیز قرار نخواهد گرفت.







آزمون جامع گردشگری چند بار در سال برگزار می‌شود؟

دو بار در سال، ماه‌های مرداد یا شهریور و بهمن یا اسفند.

بازه ثبت‌نام آزمون جامع، حدوداً 1 ماه قبل از هر آزمون است که از طریق وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اطلاع رسانی می‌شود.




مراحل تکمیل پرونده دوره‌های تورلیدری برای صدور لوح چیست؟

پس از پایان دوره و گذراندن تمامی سرفصلهای آموزشی دوره، قبولی در تمام دروس آزمون جامع، آزمونهای داخلی و مصاحبه زبان (که برای راهنمایان هر زبانی میتواند باشد ولی برای مدیران فنی فقط زبان انگلیسی قابل قبول است) و همچنین شرکت در تمامی سفرهای آموزشی دوره (برای راهنمایان) و دوره کارورزی(برای مدیران فنی)، باید با مسئول تکمیل پرونده تماس گرفته و هماهنگ کنید حضوراً برای تکمیل پرونده به موسسه مراجعه و فرم تکمیل پرونده پر کنید. در مورد مدارک مورد نیاز هم باید عکس پرسنلی، کپی کارت ملی، کپی شناسنامه و مدرک تحصیلی (لیسانس) همراه داشته باشید.




تفاوت راهنمای طبیعت گردی با راهنمای ایرانگردی و جهانگردی چیست؟

سفرهای طبیعت‌گردی، سفر به مناطق بکر طبیعی است که شب‌مانی آن معمولا طبیعت و کمپ است. از زیر مجموعه سفرهای طبیعت‌گردی می‌توان به جنگل‌نوردی و دره‌نوردی اشاره کرد. راهنمایان طبیعت‌گردی لیدر سفرهای این‌چنینی هستند که در دوره آموزشی دروسی را در رابطه با محیط طبیعی مانند آشنایی با گیاهان، آشنایی با تنوع زمین‌شناسی و استقرار و بقا در طبیعت می‌گذرانند. 

اما سفرهای ایرانگردی و جهانگردی که اصطلاحاً به آن سفرهای فرهنگی می‌گویند، سفرهایی هستند که مسافران از جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی و هنر و معماری مقصد سفر بازدید خواهند کرد و اقامت این‌گونه سفرها عمدتاً هتل است. راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی لیدر سفرهای فرهنگی هستند که در دوره آموزشی خود با هنر و معماری ایران و جهان، شناخت اماکن تاریخی و شناخت فرهنگ و اقوام ایران زمین آشنا می‌شوند.




هزینه سفرهای آموزشی چگونه محاسبه می شود؟

هزینه سفر و بازدیدهای دوره‌های آموزشی به صورت جداگانه از شهریه دوره محاسبه می‌شوند.

 




تفاوت کارت راهنمایان تخصصی با کارت های دیگر راهنمایان چیست؟

طبق مصوبه آئین‌نامه هیئت وزیران در سال 95، مقرر شده است که تمامی سفرها در قالب تورهای گردشگری، باید راهنمای تخصصی خود را داشته باشند.راهنمای فرهنگی و طبیعت دو دوره عام تر هستن و تخصص باعث میشود  شما بتوانید تورهای تخصصی کار کنید که زمینه بکر تری دارید و زمینه کاری زیادتری موجود است.




آیا دوره‌های راهنمایان گردشگری به صورت فشرده نیز برگزار می‌شود؟

خیر. در حال حاضر دوره فشرده قانونی نیست.




آیا شرکت در دوره‌های راهنمای تور محدودیت سنی دارد؟

دوره راهنمای گردشگری کودک محدودیت سنی 22 تا 55 سال و راهنمای گردشگری تخصصی دوچرخه سواری محدودیت سنی 20 تا 40 سال دارند، ولی سایر دوره‌ها بدون محدودیت امکان ثبت نام دارند.




آیا امکان شرکت در دوره‌ها به صورت غیرحضوری بگذرانیم و فقط آزمون‌های پایانی را شرکت کنیم؟

خیر، طبق مصوبه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی بخش تئوری و عملی دوره‌های آموزش گردشگری باید گذرانده شوند و امکان شرکت غیرحضوری و فقط حضور در آزمون جامع گردشگری وجود ندارد.




آیا شرکت در سفرها و بازدیدهای آموزشی دوره‌ها اجباری است؟

بله. شرکت در سفرها و بازدیدهای آموزشی، اجباری بوده و بخشی از روند تکمیل پروسه آموزشی محسوب می‌شود.




برای شرکت در آزمون جامع مرور جزوات کلاس کفایت می‌کند؟

منابع آزمون جامع از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اعلام می‌شود و سوالات آزمون از همان منابع طرح می‌شود، تدریس اساتید نیز طبق منابع اعلام شده سازمان است ولی از آنجایی که ممکن است پاورپوینت استاد موارد جزئی را شامل نشود، برای آزمون جامع بهتر است علاوه بر جزوه استاد، منبع معرفی شده از سمت وزارت میراث فرهنگی نیز مطالعه شود.




اگر در تاریخ برگزاری آزمون داخلی، آزمون را شرکت نکنیم چه می‌شود؟

آزمون‌های داخلی دو هفته پس از اتمام هر درس، در یک بازه زمانی دو روزه برگزار می‌شوند. اگر شما در تاریخ مقرر آزمون را شرکت نکنید به منزله غیبت بوده و تنها در طی 10 روز آینده زمان دارید تا در آزمون شرکت و غیبت خود را جبران کنید.




غیبت در کلاس‌ها به چه شکل است؟

فراگیران دوره‌های آموزشی مجاز هستند 1/3 ساعت هر درس را غیبت داشته باشند. غیبت بیش از این حد سبب حذف فرد از درس شده و فراگیر باید آن درس را مجدد اخذ کرده و شرکت نماید. در نهایت غیبت بیش از 1/3 ساعات کل دوره منجر به حذف فراگیر از دوره آموزشی می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک نمایید.




شرایط ثبت نام برای افراد با مدرک دیپلم و فوق دیپلم چگونه است؟

علاقمندان به دوره‌های تورلیدری با مدرک دیپلم یا فوق دیپلم در صورت داشتن تخصصی خاص (ویژه دوره راهنمای طبیعت‌گردی) و تسلط به زبانی غیر از زبان انگلیسی (ویژه دوره راهنمای ایرانگردی و جهانگردی) می‌توانند در کمیسیون فنی سازمان میراث جهت دریافت مجوز گذراندن دوره‌های گردشگری با مدرک زیر لیسانس شرکت کنند.

روند شرکت در این کمیسیون به شرح زیر است:

  1. تماس با موسسه و ارائه مدارک مرتبط با زبان یا تخصص ویژه 
  2. ارسال مدارک توسط موسسه به اداره معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
  3. تماس با فرد متقاضی از سمت معاونت گردشگری برای شرکت در جلسه کمیسیون برای متقاضیان دوره راهنمای طبیعت گردی و شرکت در مصاحبه زبان های غیرانگلیسی برای متقاضیان دوره راهنمای ایرانگردی و جهانگردی



نحوه درخواست مرخصی تحصیلی چگونه است؟

فراگیرانی که تحت شرایط خاص برای مدتی قادر به حضور در کلاس‌های دوره نباشند می‌توانند از مرخصی تحصیلی استفاده کنند. مرخصی تحصیلی از 3 تا 5 ماه است. دوره‌های راهنمایان تخصصی به علت برگزاری دوره‌ای و همچنین دوره مدیریت فنی بند ب شامل شرط دریافت مرخصی تحصیلی نخواهند شد.

فراگیران متقاضی دریافت مرخصی، باید با مراجعه به موسسه فرم مرخصی تحصیلی را دریافت و پس از مطالعه شرایط مرتبط با مرخصی آن را تکمیل کنند تا پس از بررسی با مرخصی آن‌ها موافقت شود.




آیا در حین دوره امکان تغییر روز کلاس ها از گروهی به گروه دیگر وجود دارد؟

خیر، فقط تا قبل از شروع کلاس‌ها امکان جا‌به‌جایی دوره از گروهی به گروه دیگر وجود دارد.




برای کمیسیون زیر لیسانس دوره‌های گردشگری چه مدارکی باید ارائه کرد؟

برای کمیسیون فنی دوره راهنمای ایرانگردی و جهانگردی، مدرک مرتبط با گذراندن دوره زبان مربوط به موسسه زبان و یا مدارک مربوط به اقامت در کشوری دیگر که مشخص کند فرد مسلط به آن زبان است باید ارائه شود و برای دوره راهنمای طبیعت‌گردی مدارک کوهنوردی (صعودهای کوهنوردی، دوره‌های کوهنوردی)، مدارک مربوط به دوره‌های دره نوردی و یا هر مدرکی مرتبط با تخصصی ویژه در زمینه طبیعت باید ارائه شود.




اگر فردی یکی از دوره‌های راهنمای تور را گذرانده باشد و بخواهد دوره دیگری را بگذراند، دروس مشترک حذف می‌شود؟

در صورتی که فرد یکی از دوره‌های راهنمای تور را گذرانده باشد و قصد گذراندن دوره راهنمای تور دیگری را داشته باشد یا هر دو دوره راهنمای را همزمان ثبت نام کند، به عنوان حذف دروس مشترک درصدی از شهریه آنها کسر می‌شود.

برای فراگیران ارسباران که دوره دوم را می‌خواهند بگذرانند و برای فراگیرانی که اولین دوره را در ارسباران می‌گذرانند، هزینه تک‌درس دروس مشترک از شهریه کسر می‌شود.




آیا کسانی که در دوران لیسانس خود دروس مشترک با دوره گردشگری دارند امکان تطبیق آن دروس را دارند ؟

دروس مشترک در دوره کارشناسی فقط مربوط به رشته مدیریت جهانگردی و جغرافیا و برنامه ریزی توریسم است که اگر فردی فارغ‌التحصیل این رشته‌ها باشند برای ثبت نام در دوره‌های گردشگری رشته مرتبط محسوب شده و نیاز به گذراندن دوره‌های راهنمای فرهنگی و مدیریت فنی بند ب ندارد و پس از تشکیل پرونده در موسسه، برای شرکت در آزمون جامع معرفی می‌گردد.

در رشته‌های دیگر تشابه دروس منجر به تطبیق در دوره‌های آموزشی گردشگری نخواهد شد.




آیا کسانی که دوره شون را در شهری به غیر تهران گذارنده باشند می توانند انتقالی بگیرند برای موسسه ای در تهران و شرایط آن چگونه است ؟

شرط انتقالی برای دوره‌های گردشگری از شهری به شهر دیگر وجود ندارد. متقاضی می‌بایست دوره خود را از ابتدا تا انتها در موسسه ثبت نامی بگذراند، مگر در صورت ملغی شدن موسسه آموزشی که فرد می‌تواند پرونده خود را برای انجام ادامه روند آموزشی به موسسه دیگری انتقال دهد، که در این شرایط بنا به شرایط آموزشی فرد که در اواسط دوره بوده یا انتهای دوره پس از بررسی با سازمان میراث تصمیم‌گیری خواهد شد.




آیا این امکان وجود دارد که دوره را در شهر دیگری بگذرانند و در همان استان خودشان هم امتحان بدهند؟

بنا به مصوبه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فراگیران می‌بایست آزمون جامع را در شهر موسسه خود امتحان دهند. بنابراین به عنوان مثال امکان اینکه فراگیر موسسه‌ای در شهر تهران باشید و آزمون جامع را در شهر محل سکونت خود آزمون دهید وجود نخواهد داشت.




آیا کسانی که دوره شون را شروع کرده باشند و هنوز درس های مرتبط با آزمون جامع را نگذرانده باشند می‌توانند برای آزمون جامع ثبت‌نام کنند و اینکه از طرف موسسه تایید می‌شوند ؟

خیر، فرد حداقل می‌بایست دروس آزمون جامع را گذرانده باشد. در صورت عدم رعایت این موضوع و ثبت نام برای آزمون جامع، فرد از سمت موسسه تایید نخواهد شد.




من جز اتباع خارجی در ایران هستم آیا می توانم در دوره‌های گردشگری شرکت کنم؟

خیر نمی‌توانید باید مقیم ایران باشید.




برای مصاحبه زبان چی باید بخونیم؟

در سرفصل زبان تخصصی دوره و جزوه آن، کلمات کلیدی و مکالمات آن دوره آموزش داده می‌شود، همچنین قبولی در آزمون مصاحبه زبان به مهارت شخص در زبان بستگی دارد.




تلاش می‌کنیم در جریان تحولات گردشگری و ارسباران قرارتان دهیم.
نمونه خبرنامه